Pieczone pierogi z kapustąCiasto:
- Mąka pszenna 500 g
- Jajo 2 szt.
- Masło 50 g
- Woda 250 ml
- Drożdże, pół kostki
- Sól
Farsz:
- Kapusta biała, pół główki
- Grzyby suszone, kilka szt.
- Jaja 2-3 szt.
- Orzechy włoskie lub laskowe 100 g
- Masło 1 łyżka
- Sól, pieprz, koper włoski
Na noc namocz grzyby. W wodzie z odrobiną cukru rozczyń drożdże. Roztop masło i ostudź. Mąkę wymieszaj z wodą, jajem i żółtkiem. Na koniec dodaj masło i wyrób elastyczne ciasto, przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 2 godz. Kapustę poszatkuj drobno i posól, odciśnij i podduś z posiekanymi grzybami 15 minut. Ostudź i zmiel w maszynce albo posiekaj. Orzechy posiekaj i podpraż na suchej patelni, wyłącz gaz i dodaj masło. Jaja ugotuj na twardo i posiekaj. Teraz wszystko wymieszaj i dopraw.
Ciasto rozwałkuj, powycinaj kółka, nałóż farsz, zlep brzegi i gotowe pierogi odstaw na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia aż lekko podrosną. Posmaruj białkiem. Piecz 20 minut w 180 stopniach. Podaj z okrasą z cebuli albo ze śmietaną.
Pierogi z bryndzą i kaszą z gór
Ciasto:
- Mąka pszenna 500 g
- Ziemniak mały 1 szt.
- Woda ok. 250-280 ml
- Jajo 1 szt.
Farsz:
- Kasza gryczana biała 300 g
- Cebula 2 szt.
- Masło 2 łyżki
- Bryndza 200 g
- Boczek wędzony 100 g
- Pieprz
- Olej do smażenia
- Konfitura ze śliwek, śmietana
Ziemniaka ugotuj i przeciśnij przez praskę, wymieszaj z wodą i jajem, dodaj mąkę i wyrób elastyczne ciasto. Odstaw na pół godziny. Jeśli będzie za luźne dodaj trochę mąki. Kaszę ugotuj na sypko i wymieszaj z bryndzą i posiekana cebulą podduszoną na maśle oraz kawałeczkami boczku, dopraw.
Ciasto rozwałkuj, powycinaj kółka, nałóż farsz i smaż w rozgrzanym oleju aż się przyrumienią. Podaj ze śmietaną i z konfiturą ze śliwek.
Pierogi z wołowiną i rosołem
Ciasto:
- Mąka pszenna 500 g
- Woda 300 ml
Farsz:
- Antrykot wołowy mielony 500 g
- Masło 3 łyżki
- Cebula 2 szt.
- Mięta kilka listków
- Natka pietruszki garść
- Sól, pieprz
- Musztarda ostra, świeża kolendra, śmietana
Mąkę wymieszaj z bardzo ciepłą wodą, wyrób gładkie ciasto i odstaw aż wystygnie. Posiekaj cebulę i przesmaż na maśle, dodaj posiekane zioła. Wszystko wymieszaj z mięsem i dopraw.
Ciasto rozwałkuj, wytnij kółka i nałóż farsz. Gotuj w osolonej wodzie. Podaj z musztardą, jeśli lubisz posyp kolendrą lub zjedz ze śmietaną.