Laksa z papryką i krewetkami
przepis na 4 porcje
laksa:
- 2 łodygi trawy cytrynowej,
- 2 łyżki pasty sambal oelek (pasta z papryczek chili),
- 150g szalotek,
- 1 łyżeczka soli,
- kawałek imbiru (5 cm),
- łyżka oleju rzepakowego,
- 10 suszonych liści curry,
- 1 łyżeczka kolendry mielonej,
- 2 łyżki sosu sojowego
- mała puszka mleczka kokosowego
- 4 szklanki bulionu warzywnego
dodatki:
- mała zielona papryka,
- mała czerwona papryka,
- 150g krewetek tygrysich,
- makaron ryżowy,
- kiełki fasoli mung
bulion:
- 2 marchewki,
- pietruszka,
- ¼ selera,
- 1 cebula,
- 2 litry wody,
- 1 łyżeczka soli morskiej,
- 2 liście laurowe,
- ziele angielskie,
- pieprz,
- łyżka sosu sojowego,
- 4 gałązki natki pietruszki,
- 1 łyżka oliwy extra vergine.
Bulion: marchewkę, pietruszkę i selera obierz ze skórki, opłucz i włóż do garnka. Dolej wodę i całość zagotuj. Następnie dodaj sól, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, sos sojowy, natkę pietruszki oraz oliwę.
W międzyczasie, nieobraną cebulę połóż na palniku kuchennym i opalaj ją ogniem przez 2 minuty. Następnie dodaj ją do bulionu, który gotuj około 1h. Po ugotowaniu, poczekaj aż bulion wystygnie, odcedź warzywa i dodaj go do zupy. przepis na laksę: trawę cytrynową obierz ze zdrewniałych, suchych i mniej aromatycznych części, pokrój ją i wrzuć do blendera kubkowego. Dodaj łyżeczkę soli, imbir obrany ze skórki i pokrojony w kostkę, szalotkę pokrojoną w kostkę oraz pastę sambal oelek. Całość zmiksuj na pastę. Na oleju rzepakowym, w garnku, podsmaż wcześniej przygotowaną pastę. Dodaj cztery szklanki bulionu, puszkę mleczka, liście curry, kolendrę, sos sojowy. Całość gotuj przez kilka minut. Pod koniec gotowania dodaj krewetki i pogotuj jeszcze przez dwie/trzy minuty. Zupę podawaj z papryką pokrojoną w słupki, makaronem ryżowym oraz kiełkami fasoli mung.