Kopytka z dyni na dwa sposobySkładniki na 4 porcje:
- 600 g ziemniaków
- 500 g dyni
- 1 jajko
- 1-1 ½ szklanki tortowej (dla alergików ziemniaczanej)
- Sól
Dodatki:
- 70 g masła
- gałązki świeżego tymianku
- tarty parmezan
- 1 op. cukru z wanilią
- 1 pomarańcza
- szczypta cynamonu
Ziemniaki obierz i ugotuj. Kiedy wystygną, przeciśnij przez praskę. Dynię pokrój na ćwiartki lub ósemki i razem ze skórką (lecz bez pestek) upiecz w piekarniku (180 stopni, 30-40 minut). Na blachę do pieczenia wlej odrobinę wody, aby dynia szybciej się upiekła – pamiętaj, im mniejsze kawałki tym szybciej upieczesz dynię! Chłodny miąższ wymieszaj z ziemniakami i jajkiem. Następnie dodaj do ciasta mąkę, stopniowo je wyrabiając. Ciasto podziel na 4 części, każdą zwiń w długi pasek, potnij na małe kluski. Kopytka wrzucaj do wrzątku z solą i olejem, gotuj 3 minuty po wypłynięciu. Osącz na sicie, po czym podawaj: na słono odsmażone z masłem z tymiankiem i solą, lub na słodko, z wanilią, sokiem z pomarańczy i cynamonem.
Placki z dyni z gorącą pikantną salsą
- 2 szklanki startej na grubych oczkach tarki miąższu dyni bez skórki
- 1 cebula
- 3 jajka
- 4-5 łyżek ulubionej mąki
- Sól, pieprz
- Olej do smażenia
Dodatkowo:
- Ostra pomidorowa salsa (taka jak do nachosów)
- Świeża kolendra
- Pomidorki koktajlowe
- Kilka limonek
- Gęsty jogurt naturalny
Cebulę bardzo drobno posiekaj i przełóż do miski. Dodaj dynię i resztę składników. Wymieszaj ciasto na placki – dynia powinna kleić się dzięki jajku – mąki powinno być stosunkowo niewiele. Na bardzo rozgrzanym oleju smaż nieduże placki. Gdy będą chrupiące, zdejmuj je z patelni i osącz na papierowym ręczniku. Salsę podgrzej. Kiedy będzie gorąca, polej placki, udekoruj je kolendrą, cząstkami limonki, pomidorkami i jogurtem naturalnym.
Muffiny dyniowe
Składniki na 12-14 sztuk:
- 1 ½ szklanki miąższu z pieczonej dyni
- 2/3 szklanki oleju rzepakowego
- 2 szklanki mąki pszennej razowej, drobno mielonej
- 1 ½ szklanki brązowego cukru
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu
Dodatkowo:
- Papilotki
- Dodatkowo cukier puder do posypania
- Cukier z prawdziwą wanilią
Dynię upiecz w piekarniku, a potem wystudź. Miąższ rozgnieć widelcem. Mąkę wymieszaj z proszkiem, sodą i przyprawami. Olej ubij z jajkami i cukrem. Przelej mokre składniki do suchych, wymieszaj, dodaj dynię i ponownie wymieszaj. Ciasto przełóż do foremek po czym piecz w 180 stopniach przez 20-25 minut, aż wyrosną i będą upieczone. Kiedy będą gotowe, posyp cukrem pudrem, wymieszanym z cukrem z wanilią.