TRADYCYJNA KUCHNIA PODLASKA - mrowisko

BLINY ZIEMNIACZANE
  • Ziemniaki 1,5 kg
  • Jaja 2 szt.
  • antrykot wołowy mielony 400 g
  • cebula 1 szt.
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
  • olej
  • śmietana
Ziemniaki obierz i zetrzyj na cienkich oczkach i lekko odciśnij. Dodaj jaja i dopraw. Mięso wmieszaj z posiekaną drobno cebulą, natką i dopraw. Na patelni rozgrzej olej i kładź placki. Gdy lekko się podsmażą nałóż farsz z mięsa i przykryj drugą warstwą ziemniaków. Smaż chwilę i obróć. A teraz smaż dalej aż placki będą gotowe. Możesz podawać ze śmietaną.

SOCZEWIAKI
  • Ziemniaki 1 kg
  • Jajo
  • Mąka
  • Sól, pieprz
  • Soczewica 200 g
  • Cebula 1 szt.
  • Olej
Soczewicę namocz przez minimum godzinę, najlepiej całą noc. Zmiel w maszynce i dopraw solą i pieprzem. Cebulę posiekaj i przesmaż na patelni, dodaj soczewicę, podlej odrobiną wody i smaż aż masa będzie gęsta a woda odparuje. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie i przeciśnij przez praskę. Ostudź i dodaj trochę mąki i jajo, lekko posól. Jeśli ciasto będzie za luźne dodaj mąki. Podziel ciasto na małe kuleczki i spłaszcz je na dość cienkie placki. Na środek nakładaj farsz, zlep brzegi i smaż na rozgrzanym oleju aż się lekko zrumienią.

MROWISKO
  • jaja 2 szt.
  • żółtko
  • mąka pszenna 200 g
  • Olej
  • Miód
  • Rodzynki
  • Mak
Z jaj i mąki zagnieć zwarte ciasto, takie jak na makaron. Odstaw zamknięte w folii na pół godziny. Podziel je na kuleczki wielkości czereśni. Każdą rozwałkuj tak cienko jak to możliwe. Na patelnię wlej olej do około 3 cm wysokości, rozgrzej go i smaż na nim placki. Gdy lekko zarumienią się z jednej strony, przewróć na drugą i smaż chwilę. Każdy placek odsącz z oleju na papierowym ręczniku. Z placków ułóż stosik polewając każdą warstwę miodem i posypując makiem i rodzynkami. Gdy placki się skończą wyjdzie z tego wysoka wieża w kształcie mrowiska. Polej ją obficie miodem posyp makiem i rodzynkami.