Śliwki zapiekane pod kruszonką z kremem mascarponeŚliwki:
- 1 kg fioletowych śliwek
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- Sok z ½ cytryny
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
kruszonka:
- 150 g mąki
- 200 g płatków owsianych błyskawicznych, drobnych
- 100 g brązowego cukru
- 200 g masła
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
Krem mascarpone:
- 2 żółtka z jajek kl. 0
- 3-4 łyżki cukru pudru
- 350 g serka mascarpone
- 1 łyżka cukru z wanilią
- + Świeża mięta do dekoracji
Formę do pieczenia wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Śliwki umyj, przekrój na pół i wypestkuj. Wymieszaj owoce z cukrem, cynamonem, sokiem z cytryny i cukrem waniliowym. Mąkę wymieszaj z płatkami i cukrami. Dodaj posiekane zimne masło i wyrób kruszonkę. ½ kruszonki wysyp na dno formy, ułóż śliwki i posyp resztą kruszonki. Piecz w 180 stopniach przez 45 minut. Podawaj na gorąco lub zimno z kremem mascarpone. Krem: żółtka ubij na puszysty kogel-mogel z cukrami nad miską lub garnkiem z gotującą się wodą. Puszyste wymieszaj z serkiem (powinien mieć temp. pokojową). Wstaw do lodówki na czas pieczenia się ciasta.
Kurczak duszony ze śliwkami i pomidorami
Składniki na 4 porcje:
- 8 pałek z kurczaka
- 700 g fioletowych śliwek
- 1 słoiczek pędów bambusa (ok. 2/3 szklanki po osączeniu)
- 500 ml gładkiego przecieru pomidorowego - passaty
- 3-4 łyżki miodu
- 2 łyżki wędzonej słodkiej papryki
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżeczki suszonego czosnku
- 2-3 gałązki tymianku
- 2-3 liście laurowe
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- 200 g ryżu
- 1 pęczek zielonej cebulki dymki
- Sezam do posypania
Pałki natrzyj solą, pieprzem i czosnkiem. Śliwki umyj i wypestkuj. Owoce pokrój na ćwiartki. W garnku rozgrzej tłuszcze. Na rozgrzane, wrzucaj partiami kurczaka, gdy wszystkie pałki będą przysmażone, polej je miodem i posyp papryką. Przesmaż i wrzuć śliwki. Smaż chwilę – 3-4 minuty, po czym wlej pomidory, wrzuć pędy bambusa, listki tymianku, liście laurowe i duś kurczaka do miękkości – ok. 30-40 minut. Pod koniec gotowania dopraw danie solą i pieprzem. Podawaj z ugotowanym ryżem, posypane dymką i sezamem.