POLSKIE ŚNIADANIE WEDŁUG DAMIANA KORDASA - naleśniki z konfiturą

 Grzanki z chałki z gzikiem

  • 1 duża chałka
  • 750 g półtłustego twarogu
  • 200 ml śmietany 18 %
  • 10 rzodkiewek
  • 1 duży, świeży ogórek
  • 1 czerwona cebula
  • Oliwa z oliwek
  • Szczypiorek
  • Sól, pieprz
Chałkę pokrój na kromki a następnie przysmaż je na patelni grillowej z niewielką ilością oliwy z oliwek. Rzodkiewkę, ogórka, cebulę oraz szczypiorek posiekaj a następnie połącz z serem oraz śmietaną. Dopraw wszystko solą oraz pieprzem, a następnie na grzanki z chałki nałóż gzik.

Jajecznica na boczku z kurkami
  • 6 jaj
  • 200 g kurek
  • 150 g boczku wędzonego
  • 1 mała biała cebula
  • 2 bułki grahamki
  • masło klarowane
  • Sól, pieprz
  • Świeży lubczyk
Boczek pokrój w kostkę, a następnie przesmaż go na patelni, aż wytopi się z niego tłuszcz. Po tym czasie zdejmij boczek z patelni a na wytopionym tłuszczu przesmaż posiekaną cebulę. Gdy cebula zmięknie dodaj do niej kurki i smaż około 3-4 minuty. Na patelnię dodaj boczek oraz roztrzepane jajka wraz z solą i pieprzem. Smaż wszystko do ścięcia się białek. Jajecznicę podawaj z lubczykiem i bułkami graham

Tarta z wiejska kiełbasa, cebula, prawdziwkami i jajkiem
Ciasto:
  • 300 g maki pszennej
  • 200 g masła
  • 1 jajko
  • Szczypta soli
Farsz:
  • 500 g wiejskiej kiełbasy
  • 4 duże, białe cebule
  • 500 g prawdziwków
  • 4 jajka
  • masło klarowane
Z podanych składników zagnieć ciasto. Gdy ciasto ma jednolitą i zwartą konsystencję zawiń je folią spożywcza i wstaw na 30 minut do lodówki. W tym czasie posiekaj cebulę w piórka i przesmaż na maśle klarowanym razem z kiełbasą pokrojoną w mniejsze kawałki .Na osobnej patelni przesmaż pokrojone prawdziwki. Połącz prawdziwki z cebulą i kiełbasą i smaż przez około 2-3 minuty. Dopraw farsz solą i pieprzem.
Po 30 minutach wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj je i wyłóż formę na tartę. Całe ciasto ponakłuwaj widelcem. Tak przygotowaną tartę piecz w 180 stopniach przez około 20 minut, aż stanie się rumiana. Po tym czasie dodaj na tartę przygotowany farsz, a na wierzch wybij 4 jajka. Wstaw tartę do piekarnika na około 5-7 minut, do czasu aż białko się zetnie.

Naleśniki z konfiturą brzoskwiniową
  • 2 szklanki mąki
  • 3 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru
  • 50 ml roztopionego masła
  • konfitura brzoskwiniowa
  • świeże brzoskwinie
  • truskawki
  • śmietanka 36%
Z podanych składników na naleśniki zrób ciasto, tak aby nie było w nim grudek. Następnie na patelni usmaż naleśniki. Podawaj je z konfiturą brzoskwiniową, świeżym owocami oraz tłustą śmietaną.