Pytanie na Śniadanie

ROZGRZEWAJĄCE DANIA JEDNOGARNKOWE - Dahl

DAHL
 SKŁADNIKI: 
 250g czerwonej soczewicy 
50g masła klarowanego 
1 czerwona cebula 
 2 dojrzałe pomidory 
2 ząbki czosnku 
 5 cm kawałek imbiru 
1 łyżeczka mielonej kurkumy 
2 suszone chilli 
2 łyżeczki nasion kuminu 
kilka liści curry 
2 łyżeczki ziaren czarnej gorczycy 
puszka mleka kokosowego

 tarka: masło klarowane, kumin, gorczyca ciemna, płatki chilli,czarnuszka (po łyżeczce) Soczewicę zalej wodą, by się namoczyła. Rozgrzej masło, wrzuć cebulę, imbir, czosnek. Zeszklij. Dodaj wszystkie suche przyprawy i podsmaż chwilę. Dorzuć pomidor, namoczoną soczewicę. Zalej mlekiem kokosowym i gotuj do miękkości. Składniki tarki wrzuć do rondelka i podsmażaj przez chwilę, aż przyprawy nabiorą aromatu i chrupkości. Polej zupę tarką. 

 RATATUJ SKŁADNIKI: 
 1 bakłażan 
 1 cukinia 
 3 różnokolorowe papryki
 1 cebula 
 4-6 ząbków czosnku
 4-6 pomidorów pokrojonych w kostkę
 tymianek 
 rozmaryn 
 oliwa do smażenia 
sól, czarny pieprz do smaku 
ocet balsamiczny 

 Zacznij od podsmażenia wszystkich warzyw ( bakłażan, cukinia, papryka) Następnie wrzuć do garnka cebulę, czosnek i posiekane zioła oraz pomidory. Dopraw przyprawami i octem balsamicznym. Gdy pomidory się rozpadną dodaj podsmażone warzywa. Chwilę podduś, spraw smak i serwuj z ulubionym makaronem. 

 CHILLI CON CARNE 
 SKŁADNIKI: 
 3 cebule 
4 ząbki czosnku 
 1 kg mielonej łopatki wołowej 
1 zielona papryka 
1 czerwona papryka 
 250 g malutkich pieczarek 
 1 kg świeżych pomidorów pokrojonych w kostkę 
200 g koncentratu pomidorowego 
sól czarny pieprz 
słodka papryka chilli w proszku 
 1 łyżeczka cukru trzcinowego 
kilka kropli tabasco 
 400 g czerwonej fasoli konserwowej 
 do podania 300 g sera cheddar, kubeczek kwaśnej gęstej śmietany 18% lub 22% 
marynowane papryczki jalapeno 
nachosy 

 Cebulę i czosnek podsmaż na złoto. Dodaj mielone mięso i podsmażaj na niewielkim ogniu do zbrązowienia mięsa. Do podsmażonego mięsa dodaj pokrojone warzywa i podsmażaj mieszając ok 20 minut. Dodaj pomidory i koncentrat pomidorowy do mięsa. Dopraw całość przyprawami oprócz tabasco. Po ok 15 min dodaj osączoną na sicie i przepłukaną fasolę, dopraw całość tabasco (ostrożnie!) i gotuj aż chilli osiągnie odpowiednią gęstość. Dopraw do smaku .Ale z ostrością uważaj - chilli podaje się z kwaśną śmietaną i marynowanymi papryczkami jalapeno, które mają swoją potężną dawkę ostrości. Przekładaj do miseczek, posyp serem, na wierzchu wyłóż łyżkę kwaśnej śmietany i kilka marynowanych papryczek jalapeno. Podawaj z kukurydzianymi chipsami z tortilli - nachos.
Więcej na ten temat