DAHL SKŁADNIKI:
250g czerwonej soczewicy
50g masła klarowanego
1 czerwona cebula
2 dojrzałe pomidory
2 ząbki czosnku
5 cm kawałek imbiru
1 łyżeczka mielonej kurkumy
2 suszone chilli
2 łyżeczki nasion kuminu
kilka liści curry
2 łyżeczki ziaren czarnej gorczycy
puszka mleka kokosowego
tarka:
masło klarowane, kumin, gorczyca ciemna, płatki chilli,czarnuszka (po łyżeczce)
Soczewicę zalej wodą, by się namoczyła. Rozgrzej masło, wrzuć cebulę, imbir, czosnek. Zeszklij. Dodaj wszystkie suche przyprawy i podsmaż chwilę. Dorzuć pomidor, namoczoną soczewicę. Zalej mlekiem kokosowym i gotuj do miękkości.
Składniki tarki wrzuć do rondelka i podsmażaj przez chwilę, aż przyprawy nabiorą aromatu i chrupkości. Polej zupę tarką.
RATATUJ
SKŁADNIKI:
1 bakłażan
1 cukinia
3 różnokolorowe papryki
1 cebula
4-6 ząbków czosnku
4-6 pomidorów pokrojonych w kostkę
tymianek
rozmaryn
oliwa do smażenia
sól, czarny pieprz do smaku
ocet balsamiczny
Zacznij od podsmażenia wszystkich warzyw ( bakłażan, cukinia, papryka) Następnie wrzuć do garnka cebulę, czosnek i posiekane zioła oraz pomidory. Dopraw przyprawami i octem balsamicznym. Gdy pomidory się rozpadną dodaj podsmażone warzywa. Chwilę podduś, spraw smak i serwuj z ulubionym makaronem.
CHILLI CON CARNE
SKŁADNIKI:
3 cebule
4 ząbki czosnku
1 kg mielonej łopatki wołowej
1 zielona papryka
1 czerwona papryka
250 g malutkich pieczarek
1 kg świeżych pomidorów pokrojonych w kostkę
200 g koncentratu pomidorowego
sól
czarny pieprz
słodka papryka
chilli w proszku
1 łyżeczka cukru trzcinowego
kilka kropli tabasco
400 g czerwonej fasoli konserwowej
do podania
300 g sera cheddar, kubeczek kwaśnej gęstej śmietany 18% lub 22%
marynowane papryczki jalapeno
nachosy
Cebulę i czosnek podsmaż na złoto. Dodaj mielone mięso i podsmażaj na niewielkim ogniu do zbrązowienia mięsa. Do podsmażonego mięsa dodaj pokrojone warzywa i podsmażaj mieszając ok 20 minut. Dodaj pomidory i koncentrat pomidorowy do mięsa. Dopraw całość przyprawami oprócz tabasco. Po ok 15 min dodaj osączoną na sicie i przepłukaną fasolę, dopraw całość tabasco (ostrożnie!) i gotuj aż chilli osiągnie odpowiednią gęstość. Dopraw do smaku .Ale z ostrością uważaj - chilli podaje się z kwaśną śmietaną i marynowanymi papryczkami jalapeno, które mają swoją potężną dawkę ostrości.
Przekładaj do miseczek, posyp serem, na wierzchu wyłóż łyżkę kwaśnej śmietany i kilka marynowanych papryczek jalapeno. Podawaj z kukurydzianymi chipsami z tortilli - nachos.