PIERŚ Z KACZKI Z KASZĄ GRYCZANĄ I GRZYBAMI- 300g kaszy gryczanej
- 1 cebula czerwona
- 30g suszonych grzybów
- 400g piersi z kaczki
- Tymianek
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- Pieprz
- Woda 400ml
Pierś pozbawiamy skóry, kroimy w plastry, solimy i pieprzymy, odstawiamy na 20 min Skórę smażymy wytapiając tłuszcz na którym szklimy cebulę z czosnkiem 3 min i dodajemy tymianek oraz kaszę mieszając dusimy 3-4 min, dodajemy przemielone grzyby i zalewamy wodą dusimy do odparowania, dodajemy pokrojoną w plastry pierś z kaczki, całość dusimy na wolnym ogniu 10min. Podajemy z posiekaną natką.
DORSZ Z KASZĄ BULGUR Z CZOSNKIEM I SEREM FETĄ
- Bulgur 300g
- 300g marchewki
- 1 cebula czerwona
- 1/2 pęczku szczypiorku
- 1 płaska łyżeczka koncentratu
- 1/2 doniczki kolendry
- 1/3 strączka chilli
- Pieprz
- Czosnek 2 ząbki
- 200g polędwicy z dorsza
- 500ml wody
- 20 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
- 200g sera feta
Marchew obieramy i kroimy w kostkę, gotujemy we wrzątku 3 min następnie cedzimy i mieszamy z olejem rzepakowym tłoczonym na zimno, koncentratem i posiekanym chilli. Kaszę prażymy na suchej patelni z posiekaną cebulą 3-4 min, zalewamy wodą, dodajemy pastę pomidorową i dusimy pod przykryciem 15 min. Dorsza kroimy w kostkę 2 na 2 cm, nacieramy roztartym czosnkiem dodajemy do kaszy delikatnie mieszamy i dusimy 7-8min. Gotowy bulgur podajemy z posiekaną kolendrą, szczypiorem i tartą fetą.