Pytanie na Śniadanie

Rozgrzewające dania na jesień - zupa gulaszowa

Anna Pastuszka wspólnie z Eweliną Pankowską odtwórczynią roli Agnieszki, księżnej świdnickiej w serialu „Korona Królów”, przygotują dziś rozgrzewające dania na jesień. Pokażą jak zrobić paprykową zupę gulaszową z klopsikami, potrawkę z kurczaka z ryżem i marchewką oraz pikantne faszerowane papryki z mięsem i borowikami.

 Paprykowa zupa gulaszowa z klopsikami
Zupa:
  • 3 czerwone papryki
  • 1 żółtka papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1-2 białe cebule
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 4-5 ziemniaków
  • 1 -1,5 litra bulionu wołowego/drobiowego
Przyprawy:
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki słodkiej wędzonej papryki
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 3 liście laurowe
  • 5-6 ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku
Klopsiki:
  • 500 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • Ew. odrobina bułki tartej
  • Sól, pieprz
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Papryki pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w cienkie paseczki. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Na oleju przesmaż suszone papryki, kumin i imbir. Po 3-4 minutach, gdy przyprawy zaczną pachnieć, dodaj cebulę i czosnek, a gdy się przysmażą, czyli po kolejnych 3-4 minutach smażenia, wrzuć do garnka świeżą paprykę i smaż ją kolejne 3-4 minuty, następnie dodaj do garnka bulion, liście i ziele. Gotuj zupę 15 minut, w tym czasie przygotuj klopsiki. Mięso wymieszaj z 2-3 łyżkami wody, posiekanymi cebulą i czosnkiem oraz jajkiem. Wyrób mięso na gładką masę. Następnie uformuj z masy kulki wielkości orzecha włoskiego i obtocz je w bułce tartej. Kuleczki smaż do zezłocenia z wierzchu i wrzuć razem z ziemniakami do zupy. Gotuj zupę do miękkości ziemniaków – około 15 minut - po czym dopraw ją solą, pieprzem i majerankiem.

Potrawka z kurczaka z ryżem i marchewką
  • 500 g piersi z kurczaka zagrodowego
  • 450 g (op.) mrożonej marchewki z groszkiem
  • 150 ml śmietanki 30 %
  • 500 ml rosołu
  • 3 liście laurowe
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 2-3 łyżki mąki pszennej tortowej lub kokosowej
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 pęczek koperku
  • ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • Sól, pieprz
Dodatkowo:
  • 200 g ryżu jaśminowego lub paraboiled
Ryż ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Kurczaka oczyść i potnij w kostkę. Dopraw mięso solą i pieprzem, po czym przesmaż na rozgrzanym maśle z olejem. Gdy mięso zacznie skwierczeć i będzie lekko złote posyp je mąką – stwórz coś na kształt zasmażki. Do mięsa wrzuć zamrożoną marchew z groszkiem oraz posiekany czosnek, smaż chwilę, aż warzywa się podgrzeją, po czym zalej całość śmietanką i bulionem. Wrzuć do sosu liście, gałkę i duś 20-25 minut. Gotowe danie dopraw solą i pieprzem, koperkiem i podawaj z ryżem. Do tego przepisu możesz też użyć już ugotowanego mięsa z rosołu.

Pikantne faszerowane papryki z mięsem i borowikami
  • 4-5 czerwonych papryk
Farsz:
  • 300 g świeżych borowików
  • 450 g mielonej wołowiny
  • 50 g masła
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka startych na tarce suszonych grzybów
Sos:
  • 1 szklanka przecieru z pomidorów
  • 1 szklanka bulionu
  • 1 mała garść suszonych grzybów
Papryki oczyść, przetnij na połowy, wydrąż z nich nasiona i ułóż na dużej blaszce do pieczenia, wyłożonej wcześniej pergaminem.
Farsz: borowiki pokrój w plasterki. Wrzuć je na rozgrzane masło, posól i smaż aż będą złote, następnie dodaj do grzybów posiekaną drobno cebulę, czosnek oraz rozmaryn. Smaż nadzienie 5-6 minut, po czym gorące wymieszaj z surowym mięsem. Dopraw farsz solą, pieprzem i tartymi grzybami (wzmocnią smak świeżych – to taka naturalna przyprawa uniwersalna). Farszem nadziewaj papryki.
Sos: W rosole przez 5 minut gotuj suszone grzyby. Następnie wymieszaj rosół z przecierem, dopraw sos solą i pieprzem, po czym zalej papryki i piecz je w 180 stopniach przez 35-40 minut.
Więcej na ten temat