Anna Pastuszka wspólnie z Eweliną Pankowską odtwórczynią roli Agnieszki, księżnej świdnickiej w serialu „Korona Królów”, przygotują dziś rozgrzewające dania na jesień. Pokażą jak zrobić paprykową zupę gulaszową z klopsikami, potrawkę z kurczaka z ryżem i marchewką oraz pikantne faszerowane papryki z mięsem i borowikami.
- 3 czerwone papryki
- 1 żółtka papryka
- 1 zielona papryka
- 1-2 białe cebule
- 4-5 ząbków czosnku
- 4-5 ziemniaków
- 1 -1,5 litra bulionu wołowego/drobiowego
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki słodkiej wędzonej papryki
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 3 liście laurowe
- 5-6 ziaren ziela angielskiego
- 2 łyżeczki suszonego majeranku
- 500 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 jajko
- Ew. odrobina bułki tartej
- Sól, pieprz
- 2-3 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
- 500 g piersi z kurczaka zagrodowego
- 450 g (op.) mrożonej marchewki z groszkiem
- 150 ml śmietanki 30 %
- 500 ml rosołu
- 3 liście laurowe
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 2-3 łyżki mąki pszennej tortowej lub kokosowej
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 pęczek koperku
- ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- Sól, pieprz
- 200 g ryżu jaśminowego lub paraboiled
- 4-5 czerwonych papryk
- 300 g świeżych borowików
- 450 g mielonej wołowiny
- 50 g masła
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 gałązka świeżego rozmarynu
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka startych na tarce suszonych grzybów
- 1 szklanka przecieru z pomidorów
- 1 szklanka bulionu
- 1 mała garść suszonych grzybów