Ciasto orzechowe z zieloną herbatą matcha i jabłkami- 4 jajka
- 100g ksylitolu
- szklanka mąki owsianej
- szklanka amarantusa ekspandowanego
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka suszonego imbiru
- 2 garście orzechów laskowych
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki herbaty zielonej matcha
- 3 jabłka pokrojone w kostkę
- garść orzechów włoskich oraz garść ziarenek granatu do dekoracji
Jajka wbij do miski, dodaj ksylitol i mikserem ubij całość na gładką, puszystą masę. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i całość zmiksuj. Dodaj amarantusa, pozostałe przyprawy, herbatę i pokrojone jabłko oraz orzechy. Całość wymieszaj dokładnie łyżką. Masę przełóż do formy, wysmarowanej masłem i wysypanej amarantusem. Na wierzch ciasta, posyp orzechyi ziarenka granatu. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C przez 40 minut.
Sałatka z grillowanym serem Halloumi
- ½ kostki sera halloumi
- 2 gruszki
- 2 garście ziarenek granatu
- ⅓ małej cebuli czerwonej
- garść orzechów laskowych
- opakowanie kiełków jarmużu
- oliwa z oliwek
Ser pokrój w plastry i grilluj go na patelni grillowej. Dodaj do niego pokrojone gruszki, ziarenka granatu i posiekaną cebulę. Orzechy upraż na suchej patelni i dodaj do sałatki. Sałatkę posyp kiełkami jarmużu i skrop oliwą.
Zielony stir-fry z orzechami włoskimi i wołowiną
pasta tamarynowa:
- 30g suszonego tamarynowca,
- 2 łyżeczki ksylitolu
Stir-fry:
- 300 g rostbeef’u wołowego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- średniej wielkości cebula
- 2 ząbki czosnku
- ½ brokuła
- kalarepka
- ¼ główki kapusty białej
- garść orzechów włoskich
- kolendra
- 1 łyżeczka płatków chili
dodatki:
Przygotowanie pasty tamarynowej: suszonego tamarynowca zmiksuj w blenderze na gładką masę, z dodatkiem wody i ksylitolu.
Przygotowanie stir-fry: Pokrój w drobną kostkę rostbeef wołowy, cebulę pokrój
w pióra. Na rozgrzany olej rzepakowy, do woka, wrzuć cebulę, podsmaż ją przez chwilę
i dodaj mięso. Całość smaż około 2 minuty, następnie dodaj, przeciśnięty przez praskę, czosnek, łyżeczkę płatków chili, posiekaną kapustę, pokrojoną w słupku kalarepkę, różyczki brokułu oraz przygotowaną wcześniej, pastę z tamarynowca (dwie łyżki stołowe). Warzywa wraz z mięsem i pastą smaż, cały czas mieszając, przez około 5 minut. Na koniec, dodaj posiekane orzechy włoskie. Po krótkim smażeniu, warzywa powinny być chrupkie. Danie zjedz z kaszą owsianą oraz posiekaną kolendrą.