Smaki jesieni, czyli orzechy w kuchni - ciasto orzechowe

Dzisiaj w kuchni PnŚ dania z orzechami jako motywem przewodnim. Aneta Łańcuchowska zdradza przepisy na: stir-fry z wołowiną, warzywami i orzechami; sałatkę z grillowanym serem Halloumi i orzechami oraz ciasto orzechowe z jabłkami.

 Ciasto orzechowe z zieloną herbatą matcha i jabłkami

  • 4 jajka
  • 100g ksylitolu
  • szklanka mąki owsianej
  • szklanka amarantusa ekspandowanego
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka suszonego imbiru
  • 2 garście orzechów laskowych
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki herbaty zielonej matcha
  • 3 jabłka pokrojone w kostkę
  • garść orzechów włoskich oraz garść ziarenek granatu do dekoracji
Jajka wbij do miski, dodaj ksylitol i mikserem ubij całość na gładką, puszystą masę. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i całość zmiksuj. Dodaj amarantusa, pozostałe przyprawy, herbatę i pokrojone jabłko oraz orzechy. Całość wymieszaj dokładnie łyżką. Masę przełóż do formy, wysmarowanej masłem i wysypanej amarantusem. Na wierzch ciasta, posyp orzechyi ziarenka granatu. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C przez 40 minut.

Sałatka z grillowanym serem Halloumi 
  • ½ kostki sera halloumi
  • 2 gruszki
  • 2 garście ziarenek granatu
  • ⅓ małej cebuli czerwonej
  • garść orzechów laskowych
  • opakowanie kiełków jarmużu
  • oliwa z oliwek
Ser pokrój w plastry i grilluj go na patelni grillowej. Dodaj do niego pokrojone gruszki, ziarenka granatu i posiekaną cebulę. Orzechy upraż na suchej patelni i dodaj do sałatki. Sałatkę posyp kiełkami jarmużu i skrop oliwą.

Zielony stir-fry z orzechami włoskimi i wołowiną  
pasta tamarynowa: 
  • 30g suszonego tamarynowca,
  • 2 łyżeczki ksylitolu
Stir-fry:
  • 300 g rostbeef’u wołowego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • średniej wielkości cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ brokuła
  • kalarepka
  • ¼ główki kapusty białej 
  • garść orzechów włoskich
  • kolendra
  • 1 łyżeczka płatków chili
dodatki:
  • kasza owsiana
Przygotowanie pasty tamarynowej: suszonego tamarynowca zmiksuj w blenderze na gładką masę, z dodatkiem wody i ksylitolu.
Przygotowanie stir-fry: Pokrój w drobną kostkę rostbeef wołowy, cebulę pokrój 
w pióra. Na rozgrzany olej rzepakowy, do woka, wrzuć cebulę, podsmaż ją przez chwilę 
i dodaj mięso. Całość smaż około 2 minuty, następnie dodaj, przeciśnięty przez praskę, czosnek, łyżeczkę płatków chili, posiekaną kapustę, pokrojoną w słupku kalarepkę, różyczki brokułu oraz przygotowaną wcześniej, pastę z tamarynowca (dwie łyżki stołowe). Warzywa wraz z mięsem i pastą smaż, cały czas mieszając, przez około 5 minut. Na koniec, dodaj posiekane orzechy włoskie. Po krótkim smażeniu, warzywa powinny być chrupkie. Danie zjedz z kaszą owsianą oraz posiekaną kolendrą.