Pytanie na Śniadanie

PYSZNIE, ZDROWO, SEZONOWO

Dziś w kuchni w roli głównej zdrowe, smaczne i świeże – polskie warzywa i owoce. Marieta Marecka i Justyna Mizera zdradzą sposoby na suszone jabłka i śliwki w occie, a także sałatkę z pieczonej papryki z ziołami i twarogiem oraz racuchy drożdżowe z karmelowym musem z jabłek.

Śliwki w occie
  • 500 kg śliwek
  • 250 ml wody
  • 125 ml octu spirytusowego
  • 125 ml octu śliwkowego
  • 250 g cukru
  • Kilka goździków
  • Kora cynamonu lub cynamon mielony
Śliwki myjemy, wyciągamy pestki i wkładamy do wyparzonych słoików. Staramy się dość ściśle powkładać je, dorzucając kilka goździków i korę cynamonu. W rondelku zagotowujemy wodę z octami i cukrem. Do czasu aż cukier całkiem się rozpuści. Studzimy zalewę i uzupełniamy nią słoiki ze śliwkami. Zakręcamy zakrętki i pasteryzujemy słoiki ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 100 stopni.

Jabłka suszone
  • 4 jabłka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
Jabłka myjemy, osuszamy i kroimy w bardzo cienkie plastry, najlepiej na mandolinie. Później możemy powycinać gniazda nasienne. Jabłka przekładamy do miski, zasypujemy cukrem i cynamonem, dokładnie mieszamy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, każdy plasterek powinien leżeć osobno, na płasko. Wstawiamy blaszkę do pieca nagrzanego do 90 stopni. Plastry jabłek suszymy ok. 3-4 godzin co jakiś czas obracając. Jabłka pozostawiamy do całkowitego wystudzenia i wysuszenia, następnie przekładamy do suchego, wyparzonego słoika, lub do papierowej torebki.

Sałatka z pieczonej papryki z ziołami i twarogiem
  • 3 różnego koloru papryki (np. czerwona, zielona i biała)
  • 150 g wędzonego twarogu lub z solanki
  • Sól, pieprz
  • Olej
  • 4 łyżki pestek słonecznika
  • Po dużej garści świeżej: naci pietruszki, mięty
  • Kila gałązek świeżego tymianku
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 płaska łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • Odrobina wody
  • Ciabatta, bagietka do podania
Papryki myjemy, wycinamy gniazda nasienne i układamy na blaszce do pieczenia i wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 stopni na ok. 40 minut. Skórka papryki powinna zrobić się czarna, w trakcie pieczenia obracamy paprykę, żeby równo się zrumieniła. Paprykę przekładamy miski, okrywamy folią spożywczą i studzimy. Następnie ściągamy delikatnie cienką skórkę i kroimy paprykę w grube, długie paski. Słonecznik krótko prażymy na suche patelni ze szczyptą soli, jak zacznie pachnieć i się zarumieni ściągamy go z patelni i studzimy. Zioła szatkujemy bardzo drobno. W miseczce łączymy musztardę, miód, czosnek przeciśnięty przez praskę i dodajemy ok. 1 łyżki wody oraz ocet. Mieszamy dokładnie i powoli dolewamy cienką stróżką olej ciągle mieszając dressing najlepiej rózgą. Na półmisku układamy paski kolorowej papryki, posypujemy ją ziołami, pokruszonym twarogiem. Polewamy dressingiem i posypujemy słonecznikiem. Serwujemy ze świeżą, chrupiącą bagietką.
Kalafior a’la kasza z pomidorami, szpinakiem i ziołami
  • 1/3 małego kalafiora
  • 80 g liści świeżego szpinaku
  • 2-3 pomidory (najlepiej różne kolory)
  • ½ żółtej papryki
  • 1 ogórek
  • Kilka gałązek koperku
  • 1 pęczek bazylii
  • ½ pęczka kolendry
  • Olej
  • Sól, pieprz
  • 1 łyżeczka octu np. gruszkowego lub soku z cytryny
  • Szczypta cukru
Kalafior myjemy i dzielimy na różyczki, następnie krótko miksujemy w malakserze by otrzymać żwirek, podobny wielkością do kaszy jaglanej. Paprykę i pomidory kroimy w drobną kosteczkę. Ogórka kroimy wzdłuż na cztery części, wycinamy nasiona i kroimy w plasterki o grubości ok. 5 mm. Do miski wsypujemy kalafior, warzywa, dodajemy liski szpinaku. Szatkujemy drobno zioła i dodajemy do warzyw. Doprawiamy całość solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Doprawiamy całość octem, cukrem i skrapiamy olejem. Mieszamy dokładnie i wstawiamy do lodówki do schłodzenia na 15-30 minut.

Racuchy drożdżowe z karmelowym musem z jabłek
  • 300 g mąki
  • 20 g świeżych drożdży
  • 50 g masła
  • 2-3 łyżki drobnego cukru
  • 300 ml mleka
  • 2 jaja
  • Szczypta soli
  • 15 g cukru wanilinowego
  • Olej do smażenia
Mus jabłkowy
  • 4 łyżki cukru
  • 5 jabłek
  • Szczypta cynamonu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka masła
  • Cukier puder
Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru, dolewamy kilka łyżek ciepłego mleka i 1-2 łyżkę mąki. Rocieramy dokładnie i odstawiamy na 15-20 minut do podrośnięcia. Następnie do dużej miski wsypujemy pozostałą mąkę, cukier, mleko, rozpuszczone masło, szczyptę soli i cukier wanilinowy. Wbijamy jaja, dolewamy podrośnięty zaczyn drożdżowy i mikserem w zamontowanymi hakami wyrabiamy gęste, klejące ciasto. Przykrywamy miskę folią spożywczą i odstawiamy na ok. 40 minut do wyrośnięcia. W tym czasie obieramy jabłka i kroimy w małą kostkę. Na suchej patelni rozpuszczamy cukier na lekki, jasny karmel, następnie dodajemy masło i pokrojone jabłka, dodajemy cynamon i skrapiamy całość sokiem z cytryny. Smażymy do czasu aż jabłka zmiękną i zaczną się rozpadać. Całość miksujemy blenderem na gładki mus. Rozgrzewamy olej w rondlu jak będzie dobrze podgrzany wkładamy do niego porcje ciasta. Najlepiej dużą łyżkę posmarować olejem i nakładać nią ciasto na gorący olej. Smażymy racuchy na złoty kolor i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym. Racuchy posypujemy cukrem pudrem i serwujemy z ciepłym musem z jabłek.
Więcej na ten temat