Dziś w kuchni w roli głównej zdrowe, smaczne i świeże – polskie warzywa i owoce. Marieta Marecka i Justyna Mizera zdradzą sposoby na suszone jabłka i śliwki w occie, a także sałatkę z pieczonej papryki z ziołami i twarogiem oraz racuchy drożdżowe z karmelowym musem z jabłek.
- 500 kg śliwek
- 250 ml wody
- 125 ml octu spirytusowego
- 125 ml octu śliwkowego
- 250 g cukru
- Kilka goździków
- Kora cynamonu lub cynamon mielony
- 4 jabłka
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 różnego koloru papryki (np. czerwona, zielona i biała)
- 150 g wędzonego twarogu lub z solanki
- Sól, pieprz
- Olej
- 4 łyżki pestek słonecznika
- Po dużej garści świeżej: naci pietruszki, mięty
- Kila gałązek świeżego tymianku
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 mały ząbek czosnku
- 1 płaska łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka miodu
- Odrobina wody
- Ciabatta, bagietka do podania
- 1/3 małego kalafiora
- 80 g liści świeżego szpinaku
- 2-3 pomidory (najlepiej różne kolory)
- ½ żółtej papryki
- 1 ogórek
- Kilka gałązek koperku
- 1 pęczek bazylii
- ½ pęczka kolendry
- Olej
- Sól, pieprz
- 1 łyżeczka octu np. gruszkowego lub soku z cytryny
- Szczypta cukru
- 300 g mąki
- 20 g świeżych drożdży
- 50 g masła
- 2-3 łyżki drobnego cukru
- 300 ml mleka
- 2 jaja
- Szczypta soli
- 15 g cukru wanilinowego
- Olej do smażenia
- 4 łyżki cukru
- 5 jabłek
- Szczypta cynamonu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka masła
- Cukier puder