Dania z porem w roli głównej - polędwiczki wieprzowe

W naszej kuchni dania z porem w roli głównej. Aneta Łańcuchowska pokaże jak przyrządzić zupę porową, polędwiczki wieprzowe w sosie porowym z kopytkami oraz placki porowe z sosem jogurtowo-cytrynowym.

 Zupa porowa w dwóch odsłonach

  • duży por
  • 3 średniej wielkości ziemniaki
  • jabłko
  • oliwa z oliwek
  • przyprawy: świeży tymianek, sól, pieprz
  • dodatki: nasiona słonecznika, migdały, jabłko, rodzynki
Pora umyj, pokrój wzdłuż, a następnie w półksiężyce. Ziemniaki i jabłko obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Na rozgrzane dno garnka wlej łyżkę oleju i zacznij małymi partiami dodawać pora, a po podsmażeniu pierwszej partii, dodaj kolejną i tak samo zrób przy dodawaniu ziemniaków. Kiedy warzywa się podsmażą i będą już rumiane, dodaj trzy szklanki wody i jabłko. Całość duś do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Po ugotowaniu odczekaj, aż zupa przestygnie i zblenduj ją na krem. Możesz ją zjeść przyprawiając solą, pieprzem i tymiankiem, posypaną migdałami i nasionami słonecznika lub na słodko z dodatkiem jabłka pokrojonego w kostkę i rodzynków.

Placuszki porowe 
  • duży por
  • jajko
  • 3 łyżki mąki orkiszowej (typ 2000)
  • odrobina mleka lub wody
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek
  • sos jogurtowo - cytrynowy
  • ½ opakowania jogurtu naturalnego
  • skórka starta z cytryny
  • sól, pieprz
Pora umyj, a następnie przekrój wzdłuż i pokrój w cienkie półksiężyce. Podsmaż na łyżeczce oliwy z oliwek. Pora przełóż do miski, dodaj jajko, mąkę, przyprawy i odrobinę mleka lub wody w celu uzyskania konsystencji gęstej konfitury. Z przygotowanej masy, na rozgrzanej oliwie z oliwek, usmaż placuszki. 
Przygotowanie sosu: Jogurt połącz ze skórką z cytryny, solą i pieprzem.

Polędwiczki wieprzowe w sosie porowym z razowymi kluseczkami 
  • 100g polędwiczki wieprzowej
  • duży por
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • łyżka musztardy
  • sól, pieprz
  • suszony tymianek
  • oliwa z oliwek
  • dodatki: natka pietruszki, pomidory koktajlowe
kluseczki razowe:
  • 500g ziemniaków
  • 100g mąki orkiszowej (typ 2000)
  • 100g mąki pszennej (typ 650)
  • jajko
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • pieprz
Polędwiczki wieprzowe pokrój w drobną kostkę, posól, dopraw pieprzem i przypraw tymiankiem. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i usmaż mięso. Po usmażeniu przełóż mięso na talerz. Na tej samej patelni podsmaż pora, gdy por zmięknie dodaj wcześniej usmażone polędwiczki, śmietanę, musztardę i dużą ilość tymianku. Duś wszystko przez chwilę.
Przygotowanie kluseczek: Ugotuj ziemniaki, wystudź je i obierz ze skórki, następnie przeciśnij przez praskę, dodaj jajko, mąkę oraz przyprawy. Całość wymieszaj. Zagotuj wodę, weź małą łyżeczkę od herbaty i włóż ją na chwilę do gotującej się wody, a następnie nabierz na nią ciasto, i przenieś je na łyżeczce do gotującej się wody. Tak samo postępuj z resztą ciasta. Metoda ta sprawi, że ciasto nie będzie się kleić do łyżki, będzie też bez problemu od niej odchodzić w garnku.
Kluseczki zjedz z polędwiczkami i sosem porowym, a całe danie obsyp pomidorkami koktajlowymi 
i natką pietruszki.