Pytanie na Śniadanie

WARZYWNE DESERY Damiana Kordasa

 PIEROGI Z BATATAMI I CZEKOLADĄ
Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • ok. 230 ml ciepłej wody
  • łyżka Oleju Wielkopolskiego
  • sól
Nadzienie:
  • 750 g batatów
  • 300 g sera białego
  • 200 g czekolady mlecznej
  • świeża mięta
  • Olej Wielkopolski
  • masło
Z podanych składników ugnieć ciasto. Wyrabiaj je przez około 10 minut, a następnie odstaw  w ciepłe miejsce i przykryj na około 30 minut. Bataty ugotuj, a następnie zrób z nich puree. Czekoladę pokrój na małe kawałeczki, a miętę posiekaj.  Wszystkie składniki nadzienia wymieszaj. Rozwałkuj ciasto , wytnij szklanką lub specjalnym ringiem okręgi i nadziewaj pierogi gotowym farszem. Tak przygotowane pierogi wrzuć do wrzącej wody i gotuj do czasu ich wypłynięcia na wierzch. Na sam koniec gotowe pierogi przesmaż na Oleju Wielkopolskim z dodatkiem masła.

PLACKI MARCHEWKOWE Z RICOTTĄ
  • 250 g ricotty
  • 2 jajka
  • 100 ml mleka migdałowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 300 g marchewki
  • 70 g mąki pełnoziarnistej
  • łyżka Oleju Wielkopolskiego
  • Olej Wielkopolski do smażenia
Wszystkie składniki, oprócz marchewki dokładnie mieszamy trzepaczką, aby uzyskać jednolitą konsystencję. Marchewkę zetrzyj na najmniejszych oczkach, a następnie odciśnij z niej cały sok. Dodaj ją do masy. W patelni rozgrzej Olej Wielkopolski i nakładaj łyżką masę, tak, aby placki miały identyczną wielkość. Smaż do czasu zrumienienia.

MUS CZEKOLADOWY Z KARMELIZOWANĄ PIETRUSZKĄ
  • 400 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki drobnego cukru do wypieków
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 2 pietruszki
  • 2 łyżki cukru
  • 1/4 papryczki chilli
  • Olej Wielkopolski
  • łyżka masła
Czekoladę roztop w kąpieli wodnej, a następnie poczekaj aż delikatnie się ostudzi. Żółtka utrzyj z cukrem, aż zmienią kolor, a cały cukier się rozpuści. Tak przygotowane wymieszaj z czekoladą. Białko ubij na sztywną pianę z dodatkiem soli, a następnie połącz delikatnie z masą czekoladową. Uważaj, żeby piana z białek nie opadła. Całość przełóż do szklanek i odstaw do lodówki na minimum godzinę. W patelni rozgrzej Olej wielkopolski, masło oraz cukier. Pietruszkę pokrój w małą kostkę, a następnie przesmaż ją aż delikatnie zmięknie ale dalej pozostanie chrupiąca. Pietruszkę podawaj na wierzchu musu czekoladowego. 
Więcej na ten temat