PIEROGI Z BATATAMI I CZEKOLADĄCiasto:
- 500 g mąki pszennej
- ok. 230 ml ciepłej wody
- łyżka Oleju Wielkopolskiego
- sól
Nadzienie:
- 750 g batatów
- 300 g sera białego
- 200 g czekolady mlecznej
- świeża mięta
- Olej Wielkopolski
- masło
Z podanych składników ugnieć ciasto. Wyrabiaj je przez około 10 minut, a następnie odstaw w ciepłe miejsce i przykryj na około 30 minut. Bataty ugotuj, a następnie zrób z nich puree. Czekoladę pokrój na małe kawałeczki, a miętę posiekaj. Wszystkie składniki nadzienia wymieszaj. Rozwałkuj ciasto , wytnij szklanką lub specjalnym ringiem okręgi i nadziewaj pierogi gotowym farszem. Tak przygotowane pierogi wrzuć do wrzącej wody i gotuj do czasu ich wypłynięcia na wierzch. Na sam koniec gotowe pierogi przesmaż na Oleju Wielkopolskim z dodatkiem masła.
PLACKI MARCHEWKOWE Z RICOTTĄ
- 250 g ricotty
- 2 jajka
- 100 ml mleka migdałowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 300 g marchewki
- 70 g mąki pełnoziarnistej
- łyżka Oleju Wielkopolskiego
- Olej Wielkopolski do smażenia
Wszystkie składniki, oprócz marchewki dokładnie mieszamy trzepaczką, aby uzyskać jednolitą konsystencję. Marchewkę zetrzyj na najmniejszych oczkach, a następnie odciśnij z niej cały sok. Dodaj ją do masy. W patelni rozgrzej Olej Wielkopolski i nakładaj łyżką masę, tak, aby placki miały identyczną wielkość. Smaż do czasu zrumienienia.
MUS CZEKOLADOWY Z KARMELIZOWANĄ PIETRUSZKĄ
- 400 g gorzkiej czekolady
- 3 łyżki drobnego cukru do wypieków
- 4 jajka
- szczypta soli
- 2 pietruszki
- 2 łyżki cukru
- 1/4 papryczki chilli
- Olej Wielkopolski
- łyżka masła
Czekoladę roztop w kąpieli wodnej, a następnie poczekaj aż delikatnie się ostudzi. Żółtka utrzyj z cukrem, aż zmienią kolor, a cały cukier się rozpuści. Tak przygotowane wymieszaj z czekoladą. Białko ubij na sztywną pianę z dodatkiem soli, a następnie połącz delikatnie z masą czekoladową. Uważaj, żeby piana z białek nie opadła. Całość przełóż do szklanek i odstaw do lodówki na minimum godzinę. W patelni rozgrzej Olej wielkopolski, masło oraz cukier. Pietruszkę pokrój w małą kostkę, a następnie przesmaż ją aż delikatnie zmięknie ale dalej pozostanie chrupiąca. Pietruszkę podawaj na wierzchu musu czekoladowego.