Dyniowa sałatka z fetą i orzechami brazylijskimi- 200g dyni piżmowej
- 2 świeże figi
- 250g fety greckiej
- ½ średniej wielkości czerwonej cebuli
- garść orzechów brazylijskich
- oliwa z oliwek
- ocet balsamiczny
- rukola
- pieprz
Dynię piżmową obierz ze skórki, pokrój w bardzo drobną kostkę i gotuj na parze przez około 10 minut następnie odcedź ją dokładnie i obsmaż na łyżeczce oliwy z oliwek. Do miski wrzuć umytą rukolę, dodaj pokrojone figi, wystudzoną dynię, pokrojone orzechy brazylijskie, posiekaną cebulę oraz fetę. Całość przypraw oliwą z oliwek, octem balsamicznym i pieprzem.
Dyniowa pasta do kanapki
- ¼ dyni hokkaido
- łyżeczka sosu sojowego
- imbir wg. uznania
- ½ ząbka czosnku
- sok z cytryny lub limonki
- pieprz
- łyżeczka mielonej kolendry
Dynię wraz ze skórką ugotuj na parze, a następnie zblednuj na gładką masę wraz z przyprawami.
Dyniowe curry z rybą i mleczkiem kokosowym
- filet z dorsza (200g)
- dynia hokkaido (400g)
- mała czerwona cebula
- puszka mleczka kokosowego
- 2 łyżeczki czerwonej pasty curry
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- kolendra
- łyżka oleju rzepakowego
- ryż brązowy
składniki na bulion warzywny:
- 2 marchewki, pietruszka
- ¼ selera
- 1 cebula
- 2 litry wody
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 2 liście laurowe
- ziele angielskie
- pieprz
- łyżka sosu sojowego
- 4 gałązki natki pietruszki
- 1 łyżka oliwy extra vergine
Na łyżce oleju rzepakowego podsmaż cebulę następnie dodaj dwie łyżki czerwonej pasty curry, mleczko kokosowe oraz bulion warzywny. Wszystko razem wymieszaj i dodaj rybę oraz dynię. Całość duś do momentu ugotowania dyni i zredukowania płynu. Danie zjedz z brązowym ryżem i świeżą kolendrą.
Przygotowanie bulionu warzywnego: Marchewkę, pietruszkę i selera obierz ze skórki, opłucz i włóż do garnka. Dolej wodę i całość zagotuj. Następnie dodaj sól, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, sos sojowy, natkę pietruszki oraz oliwę. W międzyczasie, nieobraną cebulę połóż na palniku kuchennym i opal ją ogniem przez dwie minuty. Następnie dodaj ją do bulionu, który gotuj ok. 1h.