Zapiekanka pomidorowo-ziemniaczana z boczkiem
Składniki:
Warzywa:
10 średnich pomidorów malinowych
8-10 młodych ziemniaków
200 g pokrojonego w kostkę boczku
2 cebule
2 czerwone papryki
1 zielona papryka
3 liście laurowe
3 ząbki czosnku
2 łyżki masła
2 łyżki oleju rzepakowego
sos:
1 łyżka listków świeżego tymianku
1 łyżka listków świeżej mięty
1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
300 ml śmietanki 30 %
4 jajka
sól, pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki umyj i obierz. Potnij je w 5 mm plasterki. Podobnie uczyń z pomidorami – potnij je w 5 mm platerki. Cebulę i paprykę pokrój w piórka (podłużne paski), a czosnek posiekaj. Na patelni rozgrzej masło i olej. Wrzuć do niej boczek, a gdy się lekko wytopi - cebulę, paprykę, czosnek i liście laurowe. Lekko posól warzywa i smaż je aż będą złote. Dno formy do zapiekania wyłóż papierem do pieczenia (będziesz mieć później mniej szorowania) i wyłóż smażone warzywa z boczkiem – pozbądź się przy okazji liści laurowych.
Na warzywach układaj na przemian pomidory z ziemniakami, następnie dopraw je solą i pieprzem. Składniki sosu wymieszaj trzepaczką
i zalej nim zapiekankę. Piecz w 180 stopniach przez 40-45 minut. Dzięki soczystości pomidorów ziemniaki pięknie się upieką i będą niezwykle aromatyczne. Zapiekanka świetnie smakuje zarówno na gorąco jak i na zimno.
Jabłka faszerowane malinami i kozim serem
Składniki:
6 jabłek np. antonówek, chapion czy szarej renety
250 g koziego, miękkiego twarożku
250 g świeżych malin
100 g oscypka
50 g suszonej żurawiny
150 g orzechów włoskich
3-4 łyżki miodu wielokwiatowego
dodatkowo:
100 g rukoli
sos do sałaty:
4 łyżki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia
4 łyżki miodu
4 łyżki octu z malin lub jabłek
2 łyżki łagodnej musztardy
sól, pieprz
Przygotowanie:
Jabłka umyj i przekrój na połowy, następnie wydrąż gniazda nasienne, trochę głębiej niż realnie się znajdują, czyniąc miejsce na nadzienie. Miąższ jabłek posmaruj dokładnie miodem. Serek wymieszaj z 200 g malinami (część odłóż do dekoracji), żurawiną, startym oscypkiem i połową posiekanych orzechów włoskich, dopraw nadzienie pieprzem (kozi ser jest już dość słony). Nadzieniem wypełnij jabłka. Owoce ciasno ułóż w blaszce do zapiekania wyłożonej papierem do pieczenia. Na dno blachy możesz wlać odrobinę wody, aby jabłka ugotowały się szybciej - od pary wodnej. Piecz jabłka w 170 stopniach przez 40-45 minut, aż będą miękkie, a nadzienie ładnie się stopi.
Sos do sałaty wymieszaj w słoiku – przełóż doń składniki i energicznie potrząsaj, aż powstanie gładka emulsja. Gorące jabłka układaj na talerza w „gniazdkach z sałaty“ skropionych sosem, udekoruj je również orzechami i malinami.