Pytanie na Śniadanie

PYSZNIE, ZDROWO, SEZONOWO – racuchy z dżemem jeżynowo-malinowym

Zapiekanka pomidorowo-ziemniaczana z boczkiem 

Składniki: 
Warzywa: 
10 średnich pomidorów malinowych 
8-10 młodych ziemniaków 
200 g pokrojonego w kostkę boczku 
2 cebule 
2 czerwone papryki 
1 zielona papryka 
3 liście laurowe 
3 ząbki czosnku 
2 łyżki masła 
2 łyżki oleju rzepakowego 

sos: 
1 łyżka listków świeżego tymianku 
1 łyżka listków świeżej mięty 
1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 
300 ml śmietanki 30 % 
4 jajka 
 sól, pieprz 

Przygotowanie: Ziemniaki umyj i obierz. Potnij je w 5 mm plasterki. Podobnie uczyń z pomidorami – potnij je w 5 mm platerki. Cebulę i paprykę pokrój w piórka (podłużne paski), a czosnek posiekaj. Na patelni rozgrzej masło i olej. Wrzuć do niej boczek, a gdy się lekko wytopi - cebulę, paprykę, czosnek i liście laurowe. Lekko posól warzywa i smaż je aż będą złote. Dno formy do zapiekania wyłóż papierem do pieczenia (będziesz mieć później mniej szorowania) i wyłóż smażone warzywa z boczkiem – pozbądź się przy okazji liści laurowych. Na warzywach układaj na przemian pomidory z ziemniakami, następnie dopraw je solą i pieprzem. Składniki sosu wymieszaj trzepaczką i zalej nim zapiekankę. Piecz w 180 stopniach przez 40-45 minut. Dzięki soczystości pomidorów ziemniaki pięknie się upieką i będą niezwykle aromatyczne. Zapiekanka świetnie smakuje zarówno na gorąco jak i na zimno. 


Jabłka faszerowane malinami i kozim serem 

 Składniki: 
6 jabłek np. antonówek, chapion czy szarej renety 
250 g koziego, miękkiego twarożku 
250 g świeżych malin 
100 g oscypka 
50 g suszonej żurawiny 
150 g orzechów włoskich 
3-4 łyżki miodu wielokwiatowego 
dodatkowo: 
100 g rukoli 
sos do sałaty: 
4 łyżki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia 
4 łyżki miodu 
4 łyżki octu z malin lub jabłek 
2 łyżki łagodnej musztardy 
sól, pieprz 

Przygotowanie: Jabłka umyj i przekrój na połowy, następnie wydrąż gniazda nasienne, trochę głębiej niż realnie się znajdują, czyniąc miejsce na nadzienie. Miąższ jabłek posmaruj dokładnie miodem. Serek wymieszaj z 200 g malinami (część odłóż do dekoracji), żurawiną, startym oscypkiem i połową posiekanych orzechów włoskich, dopraw nadzienie pieprzem (kozi ser jest już dość słony). Nadzieniem wypełnij jabłka. Owoce ciasno ułóż w blaszce do zapiekania wyłożonej papierem do pieczenia. Na dno blachy możesz wlać odrobinę wody, aby jabłka ugotowały się szybciej - od pary wodnej. Piecz jabłka w 170 stopniach przez 40-45 minut, aż będą miękkie, a nadzienie ładnie się stopi. Sos do sałaty wymieszaj w słoiku – przełóż doń składniki i energicznie potrząsaj, aż powstanie gładka emulsja. Gorące jabłka układaj na talerza w „gniazdkach z sałaty“ skropionych sosem, udekoruj je również orzechami i malinami.
Domowy ketchup pomidorowy ze śliwkami 

 Składniki: Na ok. 1,5 l ketchupu 

Warzywa: 
1,5 kg pomidorów malinowych 
0,5-0,7 kg dojrzałych, słodkich i fioletowch śliwek 
3 cebule 
3 ząbki czosnku 

Przyprawy: 
3-4 łyżki cukru lub miodu 
4-5 łyżek octu jabłkowego, do smaku 
1 laska cynamonu 
3 łyżki sosu worcester 
2 łyżki wędzonej słodkiej papryki 
1 łyżeczka mielonego kuminu (kminu rzymskiego) 
½ łyżeczki mielonego imbiru 
2 łyżki oleju rzepakowego 
sól, pieprz do smaku 

Rada: Aby uzyskać ketchup pikantny wystarczy dodać ostrą papryczkę chilli 

 Przygotownaie: Pomidory natnij na krzyżyk przy obu końcach – przy szypułce i od dołu. Zanurz je na 2-3 minuty we wrzątku, po czym zdejmij z nich skórkę, wytnij im twarde, zielone, wewnętrzne części ogonków. Miąższ pokrój niedbale w kostkę. Śliwki umyj, potnij na ćwiartki i pozbaw pestek. Cebulę i czosnek posiekaj. Olej rozgrzej i przesmaż na nim przyprawy suche: imbir, paprykę, kumin i cynamon w kawałku. Gdy zaczną pachnieć, dość szybko, po około 1-2 minut, wrzuć cebulę i czosnek. Smaż warzywa, aż zaczną być złote, możesz je lekko posolić, szybciej zmiękną. Następnie wrzuć do garnka śliwki i miód. Smaż je 10-15 minut, aż będą mocno skarmelizowane. Do przypieczonych śliwek dodaj pomidory, dopraw ketchup sosem i duś do zredukowania objętości przez ok. 40-60 minut. Gorący ketchup dopraw solą, pieprzem i octem. Ketchup zmiksuj na gładki sos i jeszcze gorący przelewaj do słoików, oczywiście czystych i wyparzonych, zakręcaj, stawiaj do góry dnem i odstaw do wystudzenia. Takie ketchupy możesz pasteryzować lub nie, wedle Twojej woli.
Więcej na ten temat