Batoniki amarantusowe z burakiem - 300g daktyli
- ¾ szklanki amarantusa ekspandowanego
- 3 łyżki kakao
- garść posiekanych migdałów
- łyżeczka cynamonu
- torebka chipsów buraczanych (18g)
Daktyle zmiksuj z odrobiną wody w malekserze (dodaj taką ilość wody, jaka będzie niezbędna do zmielenia i uzyskania gęstej masy). Następnie dodaj posiekane migdały, pokruszonego suszonego buraka, kakao, cynamon oraz amarantusa. Ręką wymieszaj całość i zacznij formować batoniki. Najlepiej smakują schłodzone w lodówce.
Barszcz czerwony z fasolą, indykiem i fetą
(przepis na 4 porcje)
- ½ puszki fasoli czerwonej,
- 150g piersi z indyka
- 3 cebule
- 8 pieczarek
- 2 marchewki
- mała pietruszka
- 6 buraków
- garść migdałów
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 6 szklanek bulionu warzywnego
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka suszonego tymianku
- łyżeczka suszonego rozmarynu
- 4 liście laurowe
- sok z cytryny do smaku
- sól, pieprz
- oliwa
dodatkowo:
Na oliwie z oliwek podsmaż cebulę z czosnkiem następnie dodaj pieczarki pokrojone w ćwiartki i dalej smaż mieszając. Marchew, pietruszkę i buraki obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę wrzuć do garnka, chwilę razem smaż, a następnie dodaj bulion, pokrojonego indyka i przyprawy. Całość gotuj przez ok. 45 minut następnie dodaj koncentrat pomidorowy, posiekane migdały i fasolę z puszki przepłukaną pod bieżącą wodą. Gotowy barszcz na talerzu udekoruj fetą.
Komosa z burakiem i konfiturą z czarnej porzeczki
przepis na 2 porcje
- 100g komosy ryżowej
- 4 buraki
- marchewka
- mała pietruszka
- garść migdałów
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sól, pieprz
konfitura porzeczkowa:
- 3 garście mrożonych czarnych porzeczek
- 2 łyżeczki ksylitolu
- natka pietruszki
Komosę ryżową ugotuj w proporcjach 1:2.
Marchewkę, pietruszkę i buraka obierz, umyj i pokrój w drobną kostkę, a następnie ugotuj na parze do miękkości. Na patelni rozmroź porzeczkę gdy już będzie miękka, dodaj 2 łyżeczki ksylitolu i duś do momentu kiedy sos zgęstnieje. Warzywa i owoce połącz z komosą dodaj odrobinę soli i pieprzu. Danie podawać z konfiturą z czarnej porzeczki oraz posypane natką pietruszki.