Teraz pomidory smakują najlepiej - jak wykorzystać je w kuchni - podpowiada Michał Toczyłowski. W kuchni PNŚ przygotuje domowy ketchup; palone pomidory z polskim twarogiem, olejem rzepakowym tłoczonym na zimno, kumpiakiem podlaskim, prażonymi migdałami i świeżymi ziołami; polski dahl ze świeżych pomidorów z kaszą owsianą, kwaśną śmietaną i natką pietruszki oraz makaronową potrawę jednogarnkową z sosem ze świeżych pomidorów koktajlowych z kolendrą lub pietruszką.
- 1 kg różnych pomidorów (malinowe, bawole serca, czarne, żółte, gargamele)
- 250 g twarogu białego tłustego
- 50 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
- 100 g kumpiaku lub innej wędliny dojrzewającej
- 50 g płatków migdałowych
- Pęczek pietruszki
- Pęczek kolendry
- Sól i pieprz
- 1,5 kg świeżych pomidorów malinowych lub 1 kg przetartych
- 75 g miodu akacjowego
- 3 g soli
- 8 g startego imbiru
- 8 g posiekanego czosnku
- 1 g kuminu w proszku
- 50 g Octu z czerwonego wina
- 1 goździk
- 1 kora cynamonu
- 1 gwiazdka anyżu
- 1/6 startej gałki muszkatołowej
- 300 g kaszy owsianej
- 1 litr bulionu lub wody
- 2 duże cebule
- 2 Papryki
- 0,5 kg świeżych pomidorów
- 1 seler naciowy
- 1 marchewka
- 2 ząbki czosnku
- Łyżeczka Kurkumy w proszku
- Łyżeczka Kuminu/kminu rzymskiego w proszku
- 1 świeża papryczka chili
- 100 g kwaśnej śmietany
- Pęczek natki pietruszki
- 200g makaronu spaghetti
- 200g pomidorków koktajlowych
- 1 mała cebula
- 3 ząbki czosnki
- 1 papryczka chilli
- 50 ml oliwy
- 50 g pecorino romano lub parmigiano reggiano
- Pęczek pietruszki/kolendry
- Sól i świeżo mielony pieprz