Pytanie na Śniadanie

Pomidory - jak wykorzystać je w kuchni?

Teraz pomidory smakują najlepiej - jak wykorzystać je w kuchni - podpowiada Michał Toczyłowski. W kuchni PNŚ przygotuje domowy ketchup; palone pomidory z polskim twarogiem, olejem rzepakowym tłoczonym na zimno, kumpiakiem podlaskim, prażonymi migdałami i świeżymi ziołami; polski dahl ze świeżych pomidorów z kaszą owsianą, kwaśną śmietaną i natką pietruszki oraz makaronową potrawę jednogarnkową z sosem ze świeżych pomidorów koktajlowych z kolendrą lub pietruszką.

Palone pomidory z polskim twarogiem
  • 1 kg różnych pomidorów (malinowe, bawole serca, czarne, żółte, gargamele)
  • 250 g twarogu białego tłustego 
  • 50 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno 
  • 100 g kumpiaku lub innej wędliny dojrzewającej
  • 50 g płatków migdałowych 
  • Pęczek pietruszki 
  • Pęczek kolendry
  • Sól i pieprz
Pomidory nadziej na widelec lub złap je szczypcami i opal je nad palnikiem kuchenki gazowej, lub włóż całe na grill żeby przypaliła im się skórka – to nada im aromatu wędzenia. W tym samym czasie spraż migdały na patelni na złotobrązowy kolor. Następnie pokrój je w cząstki i ułóż w talerzu. Na wierzch pokrusz twaróg, polej olejem rzepakowym do smaku, poukładaj ładnie kumpiak, posyp prażonymi migdałami i świeżymi ziołami. Dopraw solą i pieprzem. Smacznego.

 Ketchup domowy 
  • 1,5 kg świeżych pomidorów malinowych lub 1 kg przetartych 
  • 75 g miodu akacjowego
  • 3 g soli
  • 8 g startego imbiru 
  • 8 g posiekanego czosnku 
  • 1 g kuminu w proszku 
  • 50 g Octu z czerwonego wina
  • 1 goździk 
  • 1 kora cynamonu 
  • 1 gwiazdka anyżu 
  • 1/6 startej gałki muszkatołowej  
Wszystkie składniki wrzuć do garnka, gotuj aż do uzyskania pożądanej konsystencji/pozbycia się nadmiaru wody. Następnie wyciągnij korę cynamonu, gwiazdki anyżu i goździk i zblenduj sos. Powstały ketchup przelej do słoików.

Polski Dahl ze świeżych pomidorów
  • 300 g kaszy owsianej 
  • 1 litr bulionu lub wody
  • 2 duże cebule
  • 2 Papryki 
  • 0,5 kg świeżych pomidorów 
  • 1 seler naciowy
  • 1 marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • Łyżeczka Kurkumy w proszku
  • Łyżeczka Kuminu/kminu rzymskiego w proszku
  • 1 świeża papryczka chili 
  • 100 g kwaśnej śmietany
  • Pęczek natki pietruszki
Cebule i czosnek obierz i pokrój w drobną kostkę, papryki w cienkie paski, a selera i marchewkę obierz i pokrój w plasterki. Pomidory pokrój w drobne cząstki. Cebule i czosnek zeszklij na oleju, dodaj paprykę, papryczkę chili, marchewkę, seler naciowy i przyprawy. Podsmaż wszystko chwilę a następnie dodaj kaszę jęczmienną, pomidory i zalej wszystko wodą. Gotuj aż kasza będzie miękka. Pod koniec gotowania i dopraw solą i pieprzem. Podawaj z dużą ilością świeżo posiekanej kolendry lub pietruszki.

Makaronowa potrawa jednogarnkowa 
  • 200g  makaronu spaghetti
  • 200g pomidorków koktajlowych
  • 1 mała cebula
  • 3 ząbki czosnki
  • 1 papryczka chilli 
  • 50 ml oliwy 
  • 50 g pecorino romano lub parmigiano reggiano 
  • Pęczek pietruszki/kolendry 
  • Sól i świeżo mielony pieprz
Ułóż pokrojone pomidorki, makaron, posiekaną cebulkę, posiekany czosnek i papryczkę chili na dnie patelni lub szerokiego garnka. Polej wszystko oliwą z oliwek. Dolej do tego 500-600 ml wody i zacznij gotować na wolnym ogniu. Mieszaj co jakiś czas żeby makaron nie przywarł do dna i gotuj przez około 9-10 minut do momentu aż sos zgęstnieje. Zdejmij garnek/patelnie z ognia, posyp cały makaron częścią startego sera i dopraw solą i pieprzem. Nałóż porcję na talerz, posyp jeszcze odrobiną sera i świeżo pokrojonymi ziołami. 

Więcej na ten temat