Ocet z owoców
- 2 kg porzeczki czarnej
- Ok. 200 g cukru
- Ok. 500 ml wody źródlanej
Porzeczki myjemy, czyścimy i obieramy i przekładamy do dużego słoja. Zasypujemy cukrem, wlewamy wodę. Wlot słoika szczelnie owijamy gazą i odstawiamy słoik na ok. 2 tygodnie. Do jakiś czas możemy potrząść słoikiem i spróbować smak. Jak ocet uzyska bogaty aromat co może zająć więcej niż 2 tygodnie, odcedzamy całość i przelewamy do butelek. Szczelnie zamykamy i zużywamy w razie potrzeby.
Suszone pomidory w oliwie
- 3 kg podłużnych pomidorów
- Sól
Zalewa:
- Kilka ząbków czosnku
- 2 łyżeczki suszonego rozmarynu
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
- Ok. 1 l Oliwy
Pomidory myjemy, osuszamy i przekrajamy na pół. Wycinamy zieloną część, układamy skórką do dołu na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Solimy i wstawiamy do pieca nagrzanego do 100 stopni. Suszymy ok. 2h, następnie otwieramy drzwiczki piekarnika i dosuszamy kolejne 2-3 godziny. Pomidory nie powinny być suche na wiór, w środku powinny być lekko miękkie. Rozkładamy je do słoików, oliwę podgrzewamy razem z obranymi ząbkami czosnku. Do słoiczków rozdzielamy po równo zioła, dodajemy czosnek i zalewamy całość ciepłą oliwą. Całość możemy jeszcze za pasteryzować w piecu nagrzanym do 100 stopni przez ok. 20 minut.
Makaron z suszonymi pomidorami i wołowiną
- 250 g suchego makaronu bavette nr.3
- 250 g polędwicy wołowej
- 5-6 suszonych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- Świeży tymianek
- Nać pietruszki
- ½ szklanki startego sera Bursztyn
Makaron wrzucamy do osolonego wrzątku, w tym czasie kroimy pomidory w cienkie paseczki, czosnek w plasterki a polędwicę w ok. 1 cm szerokości paski. Na zimną patelnię wlewamy 3-4 łyżki oliwy spod pomidorów, wrzucamy czosnek i pomidory suszone. Podgrzewamy całość i dorzucamy na dobrze dozgrzany tłuszcz paski wołowiny. Krótko podgrzewamy, doprawiamy solą i pieprzem następnie dodajemy odcedzony makaron na patelnię i wszystko dokładnie mieszamy posypując poszatkowaną pietruszką i listkami tymianku. Serwujemy posypane startym serem.
Szybkie ciasto a’la biszkopt ze śliwkami
- 10-12 śliwek
- 2 łyżki cukru
- 5 jaj
- 5 łyżek mleka
- 5 łyżek mąki
- 5 łyżek śmietany 30-36 %
- 4 łyżki cukru pudru
- Szczypta cynamonu
- Szczypta soli
Do podania:
- Cukier puder, listki mięty
Śliwki myjemy, kroimy na ćwiartki. Ceramiczną formę do zapiekania smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Układamy na dnie pokrojone śliwki, skórką do dołu. Posypujemy cukrem i cynamonem i odstawiamy. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem, następnie dosypujemy mąkę i sól. Jak całość będzie gładka, powoli dolewamy wymieszaną razem śmietanę z mlekiem. Białka ubijamy osobno i łączymy z masą z żółtek. Delikatnie mieszamy i wylewamy na wierzch śliwek i wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na ok. 25-30 minut, aż całość się ładnie zetnie i przyrumieni. Podajemy na ciepło, posypane cukrem pudrem.