Pytanie na Śniadanie

Gruszki na 100 sposobów

Sezon na gruszki w pełni, więc Jola Kleser zdradza kilka przepisów na wykorzystanie tych owoców. Pokarze dziś jak przyrządzić obłędne kanapki z karmelizowaną gruszką, tymiankiem i serem pleśniowym lub ricottą; zapiekane gruszki z wanilią jako świetny dodatek do szybkich śniadań z jogurtem i granolą; chutney z gruszki z deską serów na prosty i szybki poczęstunek dla gości; eskalopki cielęce w panierce z parmezanu z chutneyem z gruszki i rozmarynu.

ESKALOPKI CIELĘCE/ CHUTNEY Z GRUSZKI
  • cielęcina (górka lub polędwiczka)
  • masło/ olej do smażenia
  • 1 jajko
  • mąka 100 G
  • tarty parmezan 100 G
  • bułka tarta 100 G
  • garść natki pietruszki
Mięso pokrój na medaliony i delikatnie rozbij. Panieruj w kolejności: mąką, roztrzepane jajko, parmezan wymieszany z odrobiną bułki i posiekana nacią pietruszki. Smaż na rozgrzanej oliwie z masłem na złoty kolor.

Chutney
  • 1 mała cebulka
  • 2 gruszki
  • kawałek imbiru (długości ok. 1–2 cm)
  • 1 mała garść suszonych moreli
  • 1/3 łyżeczki ziaren kolendry
  • 1/4 łyżeczki płatków chili
  • sól, czarny pieprz
  • olej kokosowy lub oliwa z oliwek do smażenia
Gruszki obierz i pokrój w kostkę. Cebulkę i morele drobno posiekaj, a imbirzetrzyj na tarce. Na patelni zeszklij cebulkę, dodaj imbir i przyprawy. Dorzućsuszone owoce, gruszki i duś pod przykryciem przez kilka minut

KANAPKI Z KOZIM SEREM I KARMELIZOWANĄ GRUSZKĄ
  • kilka kromek chleba na zakwasie
  • serek kozi
  • 2-3 gruszki obrane i pokrojone na plasterki
  • miód
  • tymianek świeży
  • oliwa do smażenia
  • czarny, czerwony pieprz
Gruszki wrzuć na patelnię i lekko przesmaż. Kromki lekko posmaruj oliwą i podpiecz na patelni na lekko złoty kolor. Następnie rozsmaruj serek i ułóż na wierzchu gruszki. Posyp tymiankiem i miodem.

GRUSZKI Z CYNAMONEM Z JOGURTEM I GRANOLĄ
  • 2 laski cynamonu
  • 5 gruszek
  • 2 szklanki wody
  • 1 łyżka miodu
  • jogurt naturalny 200 g
  • płatki owsiane 100 g
  • słonecznik łuskany 50 g
  • olej kokosowy do smażenia
Gruszki obierz i pokrój na duże kawałki. Następnie wodę, cynamon i gruszki zagotuj w garnuszku. Gdy gruszki zmiękną, dodaj miód i przełóż wszystko do słoików. Pasteryzuj przez ok. 25 min lub wykorzystaj na bieżąco. Na oleju kokosowym podsmaż płatki owsiane oraz słonecznik. Do miseczki przełóż jogurt, dodaj gruszki oraz przygotowaną wcześniej pachnącą granolą. Od góry możesz polać miodem.

Więcej na ten temat