Sezon na gruszki w pełni, więc Jola Kleser zdradza kilka przepisów na wykorzystanie tych owoców. Pokarze dziś jak przyrządzić obłędne kanapki z karmelizowaną gruszką, tymiankiem i serem pleśniowym lub ricottą; zapiekane gruszki z wanilią jako świetny dodatek do szybkich śniadań z jogurtem i granolą; chutney z gruszki z deską serów na prosty i szybki poczęstunek dla gości; eskalopki cielęce w panierce z parmezanu z chutneyem z gruszki i rozmarynu.
- cielęcina (górka lub polędwiczka)
- masło/ olej do smażenia
- 1 jajko
- mąka 100 G
- tarty parmezan 100 G
- bułka tarta 100 G
- garść natki pietruszki
- 1 mała cebulka
- 2 gruszki
- kawałek imbiru (długości ok. 1–2 cm)
- 1 mała garść suszonych moreli
- 1/3 łyżeczki ziaren kolendry
- 1/4 łyżeczki płatków chili
- sól, czarny pieprz
- olej kokosowy lub oliwa z oliwek do smażenia
- kilka kromek chleba na zakwasie
- serek kozi
- 2-3 gruszki obrane i pokrojone na plasterki
- miód
- tymianek świeży
- oliwa do smażenia
- czarny, czerwony pieprz
- 2 laski cynamonu
- 5 gruszek
- 2 szklanki wody
- 1 łyżka miodu
- jogurt naturalny 200 g
- płatki owsiane 100 g
- słonecznik łuskany 50 g
- olej kokosowy do smażenia