Pasta do pieczywa z cukinii i fasoli
- duża cukinia (400g),
- puszka białej fasoli,
- ½ ząbku czosnku,
- łyżeczka mielonego kuminu,
- łyżeczka mielonej kolendry,
- sól, pieprz,
- 4 łyżki oliwy z oliwek.
Cukinię pokrój w kostkę i piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 C przez 20 minut. Upieczoną cukinię wystudź i odciśnij z niej nadmiar wody. Cukinię połącz z białą fasolą, którą wcześniej przepłucz pod bieżącą wodą, dodaj czosnek i całość zblenduj. Na koniec dodaj przyprawy i wymieszaj. Pasta smakuje najlepiej po schłodzeniu w lodówce.
Curry z cukinii z marchewką
- 200g piersi z indyka,
- duża cukinia (400g),
- 2 duże marchewki,
- szklanka przecieru pomidorowego,
- ⅓ puszki mleczka kokosowego,
- sól,
- 2 ząbki czosnku,
- ½ łyżeczki płatków papryczki chili,
- ⅓ szklanki orzechów nerkowca,
- 7 liści kafiru,
- 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego,
- 1 łyżeczka mielonej kolendry,
- łyżka oleju rzepakowego,
- ryż brązowy.
Na łyżeczce oleju upraż posiekany czosnek wraz z płatkami papryczki chili, orzechami nerkowca, liśćmi kafiru, nasionami kopru włoskiego i kolendrą następnie, po 5 minutach, dodaj pokrojonego w drobną kostkę indyka. Indyka obsmaż z obu stron, dodaj cukinię i marchewkę oraz przecier pomidorowy i mleczko kokosowe, duś wszystko razem przez 15 minut. Po 10 minutach duszenia zdejmij pokrywkę, żeby nadmiar wody odparował i sos zgęstniał. Danie fantastycznie smakuje z brązowym ryżem.
Ciasto czekoladowe z cukinią i nektarynką
- 3 jajka,
- 1½ szklanki mąki żytniej razowej,
- szklanka mąki pszennej,
- szklanka oleju rzepakowego,
- ½ szklanki ksylitolu,
- duża cukinia (440g),
- łyżeczka cynamonu,
- szczypta soli,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- garść rodzynek,
- ½ tabliczki gorzkiej czekolady.
W misce zmiksuj jajka z ksylitolem, aż powstanie puszysta masa następnie dodaj olej i jeszcze raz całość zmiksuj. Do miski dodaj cukinię startą na tarce o drobnych oczkach, wymieszaj i zacznij dodawać pozostałe składniki cały czas miksując. Pod koniec dodaj rodzynki i posiekaną czekoladę i wymieszaj wszystko łyżką. Przygotowane ciasto wylej do prostokątnej brytfanki. I ułóż na nim pokrojoną wzdłuż nektarynkę. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i piecz przez 45 minut. Ciasto fantastycznie smakuje z łyżką jogurtu naturalnego lub greckiego.