Smażona papryka z pietruszką i kotletami
- Papryka długa słodka 5 szt.
- Sól
- Olej
Salsa:
- Natka pietruszki 1 pęczek
- Lubczyk kilka liści
- Czosnek 2 ząbki
- Chilli 1 szt.
- Sok z jednej cytryny
- Oliwa
Kotlety:
- Mięso mielone wołowe lub wieprzowe 400 g
- Cebula 1 szt.
- Papryka czerwona 1 szt.
- Natka pietruszki 2 łyżki
- Sól, pieprz, olej
Papryki natnij delikatnie na czubki i do środka wsyp soli. Rozgrzej olej na patelni i smaż papryki aż lekko się przyrumienią z każdej strony. Zdejmij z patelni i usmaż na reszcie oleju kotlety, które zrób tak: Cebulę zetrzyj na tarce a paprykę pokrój jak najdrobniej, natkę też. Wszystko wymieszaj z mięsem i dopraw. Uformuj kotlety i usmaż na oleju. Posiekaną drobno natkę i lubczyk, dodaj zmiażdżony czosnek i posiekane chilli, skrop sokiem z cytryny i wymieszaj wszystko z oliwą. Dopraw solą. Poprzekładaj papryki kotletami i polej salsą pietruszkową. Bosko smakuje jak wszystko położysz na marchwiance.
MARCHWIANKA
- Cebula 1 szt.
- Marchew 1 kg
- Ziemniaki 500 g
- Masło 50 g
- Śmietanka 36% 100 ml
Cebulę posiekaj drobno i przesmaż na oleju, dodaj startą na grubych oczkach marchew i smaż na małym ogniu aż marchew zmięknie. Dodaj do marchwi ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki i wszystko utłucz. Wymieszaj wszystko z masłem i śmietanką. Dopraw.
ŚPSIYWANKA KOCIEWSKA ZUPA Z MARCHWII
- Schab z kością 500 g
- Pietruszka 1 szt.
- Seler mały ½ szt.
- Por 1 szt.
- Marchew 1 kg
- Ziemniaki 3 szt.
- Śmietana 18% 10 ml
- Mąka 2 łyżki
- Sól, pieprz, cukier
Mięso pokrój a kotlety i przesmaż na odrobinie oleju w garnku. Pietruszkę, selera i por pokrój na kawałki i wrzuć do gara z mięsem, smaż aż się lekko przyrumienią. Dodaj pokrojoną marchew i smaż aż będzie gorąca. Zalej wodą i gotuj aż warzywa i mięso będą miękkie. Wyjmij mięso z zupy i pokrój na kawałki. Warzywa w zupie pognieć a mięso wrzuć z powrotem do gara. Teraz do zupy dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, gdy się ugotują dopraw zupę solą i pieprzem i zaciągnij śmietaną wymieszaną z mąką. Dopraw wszystko cukrem.