Pytanie na Śniadanie

Zdrowa kuchnia - wegański pasztet

Kokosowe trufle z hibiskusem
  • 60 g daktyli
  • 100 ml wody
  • 2 łyżki suszonego hibiskusa
  • 60 g wiórków kokosowych
  • 120 g mąki kokosowej
  • 50 g naturalnej odżywki białkowej
  • Ekstrakt waniliowy
  • Wiórki do obsypania
  • Opcjonalnie 3 łyżki soku z buraka by nadać intensywniejszego koloru
Zalej daktyle wrzątkiem i odstaw na kilka minut. Zalej też hibiskus wodą i wystudź napar. Umieść wszystkie składniki w blenderze/moździerzu i miel, aż uzyskasz w miarę jednolitą masę. Włoż masę do lodówki na minimum godzinę i formuj kulki. Obtaczaj każdą w wiórkach kokosowych.

Socci, czyli placek z ciecierzycy
  • 3 łyżki mąki z ciecierzycy
  • 1 łyżka gęstego jogurtu
  • ok. 3 łyżek wody
  • Pieprz, sól, słodka papryka, kurkuma
  • Propozycje dodatków na słono: awokado, sos pomidorowy, tofu, ser kozi, ser pleśniowy, ser Camembert, Mozzarella, jajko sadzone.
  • Propozycje dodatków na słodko: maliny, granat, mango, twarożek z cynamonem, masło orzechowe, krem czekoladowy z dodatkiem soli morskiej.
Wymieszaj wszystkie składniki razem w misce. Masa ma mieć konsystencję jak na naleśniki, jeśli będzie zbyt gęsta, dodaj wody. Smaż na patelni bez dodatku tłuszczu, na małym ogniu, pod przykryciem. Placka nie trzeba przewracać na drugą stronę, ale można. W między czasie pokrój dodatki i usmaż jajko sadzone. Wykładaj na talerze!

Deser chałwa z figą i orzechami włoskimi
  • 2 porcje
  • 4 duże łyżki sezamu
  • 3 łyżki tahini
  • ok. 500 g gęstego jogurtu lub serka wiejskiego/ jogurtu sojowego Szczypta cynamonu, imbiru i kardamonu Odrobina soli himalajskiej Sok z połowy limonki
  • 2 figi
  • 3 łyżki orzechów włoskich
Zacznij prażyć ziarna sezamu na najmniejszym ogniu. Pokrój figi. Posiekaj i zacznij prażyć wolno orzechy. Do miksera dodaj jogurt, tahini, przyprawy, sok z limonki oraz uprażonych sezam, zostawiajac odrobine do dekoracji. Wszystko zmiksuj. Delikatnie zwilż wodą naczynie do serwowania. Przy pomocy łyżki przyklej kilka plastrów figi do ścianek naczynia. Wlewaj powoli krem chałwowy, zrób w połowie przerwę na owoce i orzechy. Udekoruj ścianki pozostałym sezamem i owocami!

Wegański pasztet z białej fasoli i suszonych pomidorów
  • Pół cebuli
  • Puszka białej fasoli
  • 5 suszonych pomidorów
  • 1 średni, obrany i pokrojony pomidor
2 łyżki oliwy lub zalewy z suszonych pomidorów Sok z połówki cytryny Sól, pieprz Tymianek Słodka papryka
Cebulę kroimy i szklimy na patelni. Do blendera dodajemy wszystkie składniki i miksujemy, aż masa będzie gładka. Można jeść od razu albo wstawić do lodówki. Pasztet będzie dobry przez kilka dni. :)
Więcej na ten temat