Pytanie na Śniadanie

Polska smakuje - krem pomidorowy z olejem ziołowym i grzankami z oscypkiem

 Krem pomidorowy z olejem ziołowym i grzankami z oscypkiem 

Składniki: 
8 pomidorów 
2 ząbki czosnku
 1 cebula 
1 marchew 
Olej
 Sól, 
pieprz 
1 łyżka miodu
 Szczypta cynamonu 
1 łyżeczka płatków chili 
Olej ziołowy: 4 łyżki oleju 
4 łyżki poszatkowanych ziół (pietruszki, bazylii, oregano, mięty, koperku) 
Sól 

Grzanka: 
1 kajzerka 
1 duży oscypek 

Pomidory myjemy i przepuszczamy przez maszynkę do mięsa z zamontowanym sitkiem o najmniejszych oczkach. W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy pokrojoną w dużą kostkę cebulę i podsmażamy. Następnie dodajemy drobno pokrojoną marchew, czosnek i chili. Smażymy to chwilę aż warzywa lekko się zarumienią. Dolewamy zmiksowane pomidory (możemy je wcześniej przetrzeć przez sito), doprawiamy miodem, cynamonem, solą i pieprzem. Gotujemy co jakiś czas mieszając aż część wody z pomidorów odparuje. W tym czasie w moździerzu ucieramy poszatkowane zioła ze szczyptą soli, powoli dolewając olej. Kajzerkę kroimy w plastry, na lekko posmarowanej olejem patelni grillowej przyrumieniamy je z dwóch stron na koniec kładąc plaster oscypka. Zupę nalewamy do bulionówek, dekorujemy zielonym olejem i grzanką.
Kompot z wiśni 

Składniki: 500 g wiśni 
150 g cukru 
2 l wody 
2 goździki 

Wiśnie myjemy, drylujemy zasypujemy cukrem i odstawiamy na kilka minut aż owoce zaczną puszczać sok. Następnie dodajemy goździki i wlewamy wodę. Podgrzewamy na niezbyt dużym ogniu aż cukier się rozpuści a wiśnie zmiękną i puszczą mnóstwo soku. Studzimy a później wstawiam do lodówki, żeby kompot schłodzić jeśli podajemy go latem, ewentualnie zimą podajemy gorący. Można go pasteryzować w wyparzonych słoikach przez 20 minut w piecu nagrzanym do 100 stopni. 

 Najprostszy i najszybszy przecier z pomidorów 

Składniki:
 2 kg pomidorów 

Pomidory myjemy, kroimy na ćwiartki i mielimy w maszynce do mięsa z sitkiem o najmniejszych oczkach. Pomidorów nie trzeba obierać ze skórki, ani wycinać zielonych części. Przelewamy pulpę do słoików i pasteryzujemy 30-40 minut w wyparzonych słoikach w piecu nagrzanym do 100 stopni. 

Sałatka z wątróbką i malinowym dressingiem 

Składniki: 
500 g wątróbek drobiowych 
Mąka pszenna do oprószenia 
Masło do smażenia 
Sól, pieprz 
Mleko 
Garść orzechów włoskich 
Dressing: 100 g malin świeżych lub mrożonych 
80 g cukru 
Ok. 15 ml octu np. malinowego lub innego owocowego 
Ok. 20 ml oleju rzepakowego
Do podania: Mix sałat (rukola, endywia, sałata masłowa, sałata rzymska)
 Garść świeżych malin 
Mięta 

 Wątróbki myjemy, oczyszczamy z błon i żyłek. Zalewamy mlekiem i odstawiamy na 15 minut. W tym czasie przygotowujemy dressing. Maliny zasypujemy cukrem i wstawiamy na mały gaz, jak się zupełnie rozpadną i puszczą sok dolewamy ocet. Blenderem ucieramy i przecieramy je przez sitko, później stopniowo dolewamy olej cały czas miksując blenderem. Dressing doprawiamy pieprzem. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Wątróbki osuszamy ręcznikiem papierowym, obtaczamy w mące i układamy na patelni z rozgrzanym masłem, smażymy po ok. 4-5 minut z każdej strony, na koniec na chwilę przed ściągnięciem z patelni doprawiamy sola i pieprzem. W tym czasie na suchej patelni prażymy orzeszki włoskie. Na talerzu układamy różne sałaty, lekko je solimy i przyprawiamy pieprzem oraz skrapiamy lekko oliwą. Orzechy kroimy drobniej. Układamy na sałatach wątróbki, skrapiamy dressingiem malinowym, układamy świeże maliny i wszystko obsypujemy orzechami. 
Więcej na ten temat