Składniki:
500 g wiśni
150 g cukru
2 l wody
2 goździki
Wiśnie myjemy, drylujemy zasypujemy cukrem i odstawiamy na kilka minut aż owoce zaczną puszczać sok. Następnie dodajemy goździki i wlewamy wodę. Podgrzewamy na niezbyt dużym ogniu aż cukier się rozpuści a wiśnie zmiękną i puszczą mnóstwo soku. Studzimy a później wstawiam do lodówki, żeby kompot schłodzić jeśli podajemy go latem, ewentualnie zimą podajemy gorący. Można go pasteryzować w wyparzonych słoikach przez 20 minut w piecu nagrzanym do 100 stopni.
Najprostszy i najszybszy przecier z pomidorów
Składniki:
2 kg pomidorów
Pomidory myjemy, kroimy na ćwiartki i mielimy w maszynce do mięsa z sitkiem o najmniejszych oczkach. Pomidorów nie trzeba obierać ze skórki, ani wycinać zielonych części. Przelewamy pulpę do słoików i pasteryzujemy 30-40 minut w wyparzonych słoikach w piecu nagrzanym do 100 stopni.
Sałatka z wątróbką i malinowym dressingiem
Składniki:
500 g wątróbek drobiowych
Mąka pszenna do oprószenia
Masło do smażenia
Sól, pieprz
Mleko
Garść orzechów włoskich
Dressing:
100 g malin świeżych lub mrożonych
80 g cukru
Ok. 15 ml octu np. malinowego lub innego owocowego
Ok. 20 ml oleju rzepakowego
Do podania:
Mix sałat (rukola, endywia, sałata masłowa, sałata rzymska)
Garść świeżych malin
Mięta
Wątróbki myjemy, oczyszczamy z błon i żyłek. Zalewamy mlekiem i odstawiamy na 15 minut. W tym czasie przygotowujemy dressing. Maliny zasypujemy cukrem i wstawiamy na mały gaz, jak się zupełnie rozpadną i puszczą sok dolewamy ocet. Blenderem ucieramy i przecieramy je przez sitko, później stopniowo dolewamy olej cały czas miksując blenderem. Dressing doprawiamy pieprzem. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Wątróbki osuszamy ręcznikiem papierowym, obtaczamy w mące i układamy na patelni z rozgrzanym masłem, smażymy po ok. 4-5 minut z każdej strony, na koniec na chwilę przed ściągnięciem z patelni doprawiamy sola i pieprzem. W tym czasie na suchej patelni prażymy orzeszki włoskie. Na talerzu układamy różne sałaty, lekko je solimy i przyprawiamy pieprzem oraz skrapiamy lekko oliwą. Orzechy kroimy drobniej. Układamy na sałatach wątróbki, skrapiamy dressingiem malinowym, układamy świeże maliny i wszystko obsypujemy orzechami.