Pytanie na Śniadanie

TROPIKALNA PODRÓŻ KULINARNA – Tarta z marakują

Grillowany łosoś z salsą z ananasa 

SKŁADNIKI (na 8 osób) 
 8 kawałków łososia 
garść czarnego sezamu 
 Salsa: 
świeży ananas 
1 duża czerwona 
1 pęczek mięty 
1 papryczka jalapeno 
 sok z 1 cytryny
 sól, 
czarny pieprz do smaku 

PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki salsy ze sobą zmieszaj i dopraw do smaku. Odstaw na kilkanaście minut aby wszystko się dobrze przegryzło. 1/3 składników z salsy zmiksuj i zamarynuj w tym łososia. Odstaw min na 15/ 30 min. Następnie obtocz go w sezamie i grilluj łososia z każdej strony po ok 3-4 min. Wszystko zleży jak grube masz kawałki ryby. Łosoś ma się rozpadać na płaty pod naciskiem widelca. Uważaj aby go nie przesuszyć. Podawaj z salsą.Smacznego. 

Sałatka azjatycka z papają 

 SKŁADNIKI: 
1 papaja
 1-2 marchewki 
 pęczek kolendry
 1 pęczek dymki
 garść orzeszków 

 Dressing: 
2-3 ząbki czosnku 
 1-2 chilli  
sok z 1 limonki 
sos rybny do smaku 
soja sos do smaku 
olej z prażonego sezamu- 2 łyżki 
trochę cukru palmowego 

 PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki dressingu ze sobą wymieszaj i odstaw na chwilę aby się dobrze przegryzły. Papaję wymieszaj z marchewką i zalej dressingiem. Posyp orzeszkami oraz świeżymi ziołami i podawaj gościom. 3. Tarta z marakują SKŁADNIKI: Kruche ciasto: 250 g mąki 125 g masła 60 g cukru pudru 75 ml zimnej wody Masa: 2 cytryny 4 marakuje 6 jajek 250 cukru pudru 150 ml śmietanki 30 % Wykonanie: Zacznij od ciasta kruchego, które po rozrobieniu musi trafić do lodówki co najmniej na 30 min. Przesiej mąkę i cukier puder do miski, w której będziesz wyrabiać ciasto. Następnie dodaj schłodzone masło pokrojone w małe kawałki. Włącz mikser kilka razy pulsacyjnie, aż uzyskasz coś w stylu zacierki. Potem dolej zimną wodę i jeszcze raz włącz mikser w trybie pulsacyjnym jeszcze 3-4 razy. Ciasto będzie wyglądało jak masa dość drobnych grudek. Teraz kolej na przeniesienie ciasta na blat podsypany mąką i wyrabianie ręczne. Powinno to trwać bardzo krótko, chodzi tylko o połączenie ciasta w jedną kulę- im mniejszy kontakt naszych ciepłych rąk z ciastem tym lepiej. Owiń je folią spożywczą i włóż do lodówki przynajmniej na 30 min ( może tak leżeć nawet 2 dni). W tym czasie wyciśnij sok z cytryny oraz wyjmij miąższ z marakui. Ubij jajka z cukrem, dodaj śmietankę oraz sok owocowy. Wymieszaj. Wyjmujemy ciasto z lodówki. Na blacie, posypanym niewielka ilością mąki, szybko rozwałkuj ciasto najcieniej jak potrafisz. Nawiń je na wałek i przenieś do nasmarowanej masłem i obsypanej mąką formy. Delikatnie palcami dociśnij ją w każde miejsce. Zrób dziurki widelcem i włóż ponownie do lodówki na 30 min. Nagrzej piekarnik na 180 stopni C - góra/dół. Nim włożysz tarte do piekarnika wyłóż ją papierem do pieczenia i obciąż np. grochem, ma to zapobiec zsunięciu się brzegów tarty. Piecz 10-15 min, aż brzegi lekko się przyrumienią. Następnie posmaruj jej dno rozbełtanym jajkiem i wstaw ponownie na chwilę do piekarnika. Ciasto powinno zarumienić się. Na podpieczoną tartę wlej przygotowaną masę i piecz 30-40 min, aż masa się zetnie. 4. Mango lassi SKŁADNIKI: 1-2 mango puszka mleka kokosowego szczypta soli sok z 1/2 cytryny PRZYGOTOWANIE: Wszystko razem zmiksuj i przełóż do wysokich szklanek. Schłodź w lodówce przez 30 min.
Tarta z marakują 

SKŁADNIKI: 
Kruche ciasto: 
250 g mąki 
125 g masła 
60 g cukru pudru 
75 ml zimnej wody 

Masa: 
2 cytryny 
4 marakuje 
6 jajek 
250 cukru pudru 
150 ml śmietanki 30 % 

Wykonanie: Zacznij od ciasta kruchego, które po rozrobieniu musi trafić do lodówki co najmniej na 30 min. Przesiej mąkę i cukier puder do miski, w której będziesz wyrabiać ciasto. Następnie dodaj schłodzone masło pokrojone w małe kawałki. Włącz mikser kilka razy pulsacyjnie, aż uzyskasz coś w stylu zacierki. Potem dolej zimną wodę i jeszcze raz włącz mikser w trybie pulsacyjnym jeszcze 3-4 razy. Ciasto będzie wyglądało jak masa dość drobnych grudek. Teraz kolej na przeniesienie ciasta na blat podsypany mąką i wyrabianie ręczne. Powinno to trwać bardzo krótko, chodzi tylko o połączenie ciasta w jedną kulę- im mniejszy kontakt naszych ciepłych rąk z ciastem tym lepiej. Owiń je folią spożywczą i włóż do lodówki przynajmniej na 30 min ( może tak leżeć nawet 2 dni). W tym czasie wyciśnij sok z cytryny oraz wyjmij miąższ z marakui. Ubij jajka z cukrem, dodaj śmietankę oraz sok owocowy. Wymieszaj. Wyjmujemy ciasto z lodówki. Na blacie, posypanym niewielka ilością mąki, szybko rozwałkuj ciasto najcieniej jak potrafisz. Nawiń je na wałek i przenieś do nasmarowanej masłem i obsypanej mąką formy. Delikatnie palcami dociśnij ją w każde miejsce. Zrób dziurki widelcem i włóż ponownie do lodówki na 30 min. Nagrzej piekarnik na 180 stopni C - góra/dół. Nim włożysz tarte do piekarnika wyłóż ją papierem do pieczenia i obciąż np. grochem, ma to zapobiec zsunięciu się brzegów tarty. Piecz 10-15 min, aż brzegi lekko się przyrumienią. Następnie posmaruj jej dno rozbełtanym jajkiem i wstaw ponownie na chwilę do piekarnika. Ciasto powinno zarumienić się. Na podpieczoną tartę wlej przygotowaną masę i piecz 30-40 min, aż masa się zetnie. 



Mango lassi 

SKŁADNIKI: 
1-2 mango 
puszka mleka kokosowego 
szczypta soli 
sok z 1/2 cytryny 

PRZYGOTOWANIE: Wszystko razem zmiksuj i przełóż do wysokich szklanek. Schłodź w lodówce przez 30 min.
Więcej na ten temat