Dania obiadowe- 50 g mieszanki kasz
- 120 g piersi z kurczaka lub innego mięsa
- pół cukinii
- pół papryki czerwonej
- pół papryki zielonej
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
- oliwa z oliwek
- papryka słodka i ostra
Mieszankę kasz gotujemy w osolonej wodzie, pokrojone warzywa wraz z przyprawamy grillujemy na patelni, zdejmujemy. Pierś z kurczaka kroimy na kawałki, doprawiamy przyprawami, wrzucamy na gorącą patelnię Przyrządzone produkty układamy na talerzu, skrapiamy odrobiną oliwy
- garść rukoli
- garść suszonych pomidorów
- garść pomidorów koktajlowych
- 120 g filetu z łososia
- 30 g seru gorgonzola
- 50 g makaronu pełnoziarnistego
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
- oliwa chilli
Łososia przyprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy odrobiną oliwy, kładziemy na rozgrzaną patelnię grillową (skórą do patelni) z odrobiną oliwy, po 3-4 min przekładamy na drugą stronę. Grillujemy, aż zrobi się różowy, zdejmujemy. Na tej samej patelni przez ok. 3 min grillujemy pokrojone na pół pomidory koktajlowe. Makaron gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 15 min. Suszone pomidory kroimy w paski. Ser gorgonzola rwiemy na małe kawałki. Gotowy makaron razem z umytą rukolą kładziemy na talerzu i skrapiamy oliwą chilli. Następnie dodajemy suszone i koktajlowe pomidory, ser gorgonzola i poszarpane kawałki łososia bez skóry
Sałatki:
- garść świeżego szpinaku
- pół awokado
- garść borówek amerykańskich
- 100 g piersi z kurczaka
- oliwa z oliwek
- pestki dyni
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
- papryka ostra i słodka
- sos sojowy
Na rozgrzaną patelnię grillową kładziemy pokrojonego w kawałki kurczaka, doprawionego solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, wg. uznania. Grillujemy ok. 10 min. Umyty szpinak skrapiamy oliwą z oliwek, układamy na nim pocięte w paski awokado. Całość skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy borówki amerykańskie. Na wierzch kładziemy kawałki kurczaka. Całość posypujemy prażonymi pestkami dyni.
- pół papryki czerwonej
- pół papryki zielonej
- pół awokado
- pomidory koktajlowe
- pół zielonego ogórka
- marchew
- 120 g twarogu półtłustego
- dip - jogurt naturalny, sok z cytryny, pół ząbka czosnku, sól, pieprz
Surowe warzywa kroimy w paski albo kostkę, układamy na talerzu. Awokado skrapiamy sokiem z cytryny. Dip w osobnej miseczce kładziemy na środku talerza.
Koktajle 1 porcja
- 2 duże marchwie
- 1 duża pomarańcza
- 1 duże jabłko
- odrobina pieprzu cayenne
Robimy sok, używająć wyciskarki wolnoobrotowej. Jeśli mamy tylko sokowirówkę, pomarańczę wyciskamy ręcznie i dolewamy do soku, pijemy od razu po wyciśnięciu, lub odkładamy do lodówki i wypijamy tego samego dnia
- 2 dwa buraki
- 1 duże jabłko
- 1 duża marchew
- odrobina soku z cytryny (jeśli nie mamy wyciskarki, sok z cytryny wyciskamy ręcznie)
- pół dużego ananasa
- 1 duża pomarańcza
- 1 duze jabłko
- 2 duże ogórki
- garść jarmużu
- pół dużego selera
- 1 duża marchew
- 1 duże jabłko
- 2 garści szpinaku
- 1 banan
- pół szklanki wody
- kostki lodu
Całość blendujemy, pijemy od razu po przyrządzeniu