Chłodna zupa z kapusty- Włoszczyzna 1 szt.
- Imbir 3-4 cm
- Liść laurowy, ziele angielskie
- Kapusta ½ główki
- Koper włoski w ziarnach - 1 łyżka
- Śmietana 12% - 2-3 łyżki
- Natka pietruszki - mały pęczek
Na pokrojonej na kawałki, przesmażonej włoszczyźnie z przyprawami ugotuj bulion. Kapustę poszatkuj drobno i podduś z koprem włoskim aż się zeszkli i wrzuć do zupy(warzywa możesz zachować). Gotuj wszystko 10 minut i odstaw do ostygnięcia. Dopraw i wymieszaj ze śmietaną i natką pietruszki. W ciepłe dni pyszna jest zimna ale możesz ją podgrzać.
Sałatka z kapusty ze strączkowymi, ziołami i owczym serem
- Kapusta 1 główka
- Sól, chilli,
- Ziarna kopru - 1 łyżka
- Cytryna 2 szt.
- Fasolka szparagowa - garść
- Kiełki groszku zielonego - garść
- Mięta - kilka listków
- Bryndza 100 g
- Boczek wędzony 200 g
- Rozmaryn - 2 gałązki
- Olej rzepakowy tłoczony na zimno lub oliwa (opcjonalnie)
Kapustę poszatkuj drobno, posól, skrop sokiem z cytryny i wymieszaj, dodaj pokrojone drobno chilli i ziarna kopru. Ugotuj w osolonej wodzie fasolkę i pokrój ją na kawałeczki, a potem wrzuć do kapusty. Kiełki groszku porwij i wrzuć do reszty, tak samo i miętę. Wszystko wymieszaj. Na patelni zrób skwarki z pokrojonego boczku. Pod koniec smażenia dodaj listki rozmarynu. Na sałatce rozrzuć kawałki bryndzy i boczku a potem wszystko polej olejem albo oliwą, jeśli chcesz.
Duszona kapusta mięsem i pomidorami
- Fenkuł 1 szt.
- Por 1 szt.
- Masło klarowane
- Wołowina mielona 300 g
- Pomidory bawole serca 3 szt.
- Koper włoski w ziarnach 1 łyżka albo kminek
- Kapusta młoda ½ główki
- Wino białe wytrawne 200 ml
- Sól, pieprz
Fenkuła i pora pokrój na kawałeczki i przesmaż na maśle klarowanym. Gdy się przyrumienią, dodaj mięso i smaż aż się zetnie. Wrzuc pokrojone na kawałki pomidory i ziarna kopru. Wszystko duś kilkanaście minut. Poszatkuj kapustę i wrzuć do gara z duszonym mięsem i podlej winem. Duś aż kapusta lekko zmięknie, około 10 minut. Dopraw .