Polędwiczka wieprzowa marynowana w sosie BBQ na bazie piernika w bagietce z czerwoną kapustą
- 2 polędwiczki wieprzowe
- 1 opakowanie pierników
- 1 papryczka chili
- 1 łyżka musztardy
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki papryki wędzonej
- 2 łyżki octu winnego
- 500 ml naparu z kawy
- 100 ml oleju
- sól pieprz do smaku
Do naparu kawowego dodajemy pokruszone pierniki oraz wszystkie pozostałe składniki, następnie wszystko miksujemy na gładką masę. W tak przygotowanym sosie BBQ marynujemy polędwiczkę wieprzową, przez około 6 h. Po upływie tego czasu polędwiczkę grillujemy przez około 15 min. Następnie kroimy w cienkie plastry i układamy na grillowanej bagietce z sałatą.
Krewetki tygrysie w piernikowym curry
- 1 kg krewetek całych, surowych w pancerzach
- 1 opakowanie pierników
- ½ melona
- ½ ananasa
- 1 cebula biała
- 2 szt. trawy cytrynowej
- 6 liści limonki
- 1 limona
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml oliwy
- sól pieprz do smaku
Krewetki obieramy z pancerzy, następnie same głowy i pancerze smażymy na oliwie, po około 5 minutach pancerze i głowy zdejmujemy z patelni. Ananasa, cebulę i melona kroimy w drobną kostkę, piernik kruszymy bardzo drobno i wrzucamy na krewetkową oliwę, po 5 minutach dokładamy obraną krewetkę, liście limonki, trawę cytrynową i sok wyciśnięty z limonki. Tak przygotowane curry serwujemy z ryżem basmati.
Crumble z owocami leśnymi i piernikową kruszonką
- 100 g borówek
- 100 g jeżyn
- 100 g jagód
- 100 g malin
- 1 opakowanie pierników w deserowej czekoladzie
Wszystkie owoce mieszamy, wkładamy do małych foremek i posypujemy pokrojonym torcikiem. Tak przygotowany deser wkładamy do piekarnika wygrzanego do temperatury 180 C na ok 10 min. Deser serwujemy z lodami waniliowymi.