Pytanie na Śniadanie

BATONY PROTEINOWE - CZY MOGĄ ZASTĄPIĆ POSIŁEK?

Żyjesz w pośpiechu i chcesz solidnej porcji składników odżywczych? szukasz zdrowej przekąski dla dziecka? wybierasz się w góry lub na spacer i chcesz zapakować do plecaka lekki, zdrowy posiłek? jesteś po treningu, a twoje mięśnie potrzebują regeneracji? Julita Bator, która zrewolucjonizowała nawyki żywieniowe polaków i pokazała, jak jeść bez chemii i nie zbankrutować, teraz powraca z pierwszą książką o potrawach proteinowych.

Kulki orzechowo-lniane
  • 55–60 g siemienia lnianego
  • 30 g płatków kokosowych
  • 80 g masła orzechowego
  • 30 g miodu
Siemię zemleć na mąkę.
Płatki kokosowe rozdrobnić.
Masło orzechowe połączyć widelcem z miodem, a następnie z siemieniem i płatkami kokosowymi.
Formować kulki.
Schłodzić w lodówce.
Kulki można mrozić.
W zależności od tego, jaką konsystencję ma masło orzechowe, może być konieczne użycie większej lub mniejszej ilości mąki z siemienia lnianego.
Skład kulek można wzbogacić kawałkami czekolady, pokrojonych moreli, orzechów czy żurawiną. Jeśli dodamy mielony ostropest, kulki będą mieć działanie detoksykacyjne.

Wartości odżywcze w 100 g: białko 21,31 g,
węglowodany ogółem 31 g, w tym cukry 3,69 g, 
błonnik 11,48 g

Ciastka czekoladowe
  • 60 g przesianej mąki kokosowej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 20 g białka w proszku
  • 1/3 łyżeczki stewii w proszku
  • 6 g kakao
  • 1 jajko
  • 180 g masła orzechowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki syropu klonowego (20 g)
  • 7–8 łyżek mleka
  • 30 g. rozdrobnionej gorzkiej czekolady
W naczyniu wymieszać składniki suche.
Dodać do nich pozostałe surówce oprócz czekolady i zmiksować.
Połączyć z czekoladą.
Na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę wykładać łyżką porcje, formując ciastka.
Piec w temperaturze 180°C przez 10–12 minut.

Wartości odżywcze w 100 g: białko 20,5 g, węglowodany ogółem
24,11 g, w tym cukry 9,01 g, błonnik 8,48 g

Rafaello
  • 200 g mąki migdałowej
  • 4 łyżki mleka
  • 3 łyżki miodu (30 g)
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • dodatkowo 12 sztuk migdałów blanszowanych
  • trochę wody
Połączyć mąkę, mleko i miód.
Łyżką nabrać porcję masy. Do środka włożyć migdał i uformować kulkę.
Zwilżyć kulkę odrobiną wody i obtoczyć w wiórkach kokosowych.
Rafaello przechowywać w lodówce, można mrozić.

Wartości odżywcze w 100 g:
białko 27,22 g, węglowodany ogółem 17,8 g, w tym cukry 4,12 g, błonnik 13,02 g

Więcej na ten temat