Pytanie na Śniadanie

ŚWIATOWY DZIEŃ MUSZTARDY - sałatka z młodych ziemniaków

SAŁATKA Z MŁODYCH ZIEMNIAKÓW
  • 1kg  młodych małych ziemniaczków
  • 1/2 kg bobu lub fasolki szparagowej
  • pęczek dymki, koperku, pietruszki
  • 4-6 plasterków boczku lub szynki długo dojrzewającej
dressing:
  • 1 łyżka musztardy z gorczycą
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • 2-4 łyżki octu sherry lub soku z cytryny
  • 4-6 łyżek oliwy z oliwek
  • sól, czarny pieprz do smaku
Ziemniaki dokładnie wyszoruj, większe przetnij na pół lub na 4 części i ugotuj do miękkości. Bób wrzuć do osolonego wrzątku na kilka minut. Następnie zahartuj w w zimnej wodzie i obierz z łupinek. Przygotuj deressing. Wszystkie składniki wymieszaj w misce widelcem. Dodaj ugotowane jeszcze ciepłe ziemniaki, bób i mnóstwo posiekanych ziół. wszystko dobrze wymieszaj.

ZUPA MUSZTARDOWA
  • Włoszczyzna: 2 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, 2 cebule, po
  • 4 ziemniaki
  • 4-8 łyżek musztardy
  • 200 ml śmietany 30%
  • sól, pieprz, majeranek, liść laurowy
  • opcjonalnie kilka plasterków boczku
Warzywa na zupę kroimy na drobne kawałki lub trzemy na tarce. Cebulę i por przesmażamy chwilkę na oliwie z oliwek.Dodajemy warzywa i zalewamy wodą. Warzywa gotujemy około 20 minut, następnie dodajemy pokrojone ziemniaki i przyprawy i gotujemy kolejne 10-15 minut, aż ziemniaki zmiękną. Śmietanę wymieszać z musztardą. Zahartować chochlą gorącej zupy. Powoli wlewać do garnka, ciągle mieszając. Doprawić majerankiem, solą i pieprzem. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

KURCZAK z grilla w marynacie z musztardy
  • 2 piersi kurczaka
  • sałata rzymska 
  • pomidorki koktailowe - 1 małe opakowanie
  • 2 jajka
  • parmezan- 30 g
  • bagietka
  • 2 plasterki boczku lub bekonu
dressing/ marynata
  • 1-2 łyżki musztardy miodowej
  • 1-2 łyżki octu czerwonego
  • 1-2 fiety anchois
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, czarny pieprz do smaku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotuj marynatę i następnie zamarynuj w niej mięso. Sałatę i pomidorki koktailowe przetnij na pół. Parmezan zetrzyj na tarce. Jajka ugotuj na miękko. Boczek wrzuć na patelnię i poczekaj chwilę aż się wytopi i będzie chrupki. Kurczaka wyjmij z marynaty i wrzuć na grilla. Grilluj kilka minut z każdej strony. Potnij go w plasterki. Na dużym talerzu poukładaj sałatę, pomidory, kurczaka oraz resztę dodatków. Polej pozostałym dressingiem.Na samą górę ułóż plastry boczku 

Więcej na ten temat