SAŁATKA Z MŁODYCH ZIEMNIAKÓW- 1kg młodych małych ziemniaczków
- 1/2 kg bobu lub fasolki szparagowej
- pęczek dymki, koperku, pietruszki
- 4-6 plasterków boczku lub szynki długo dojrzewającej
dressing:
- 1 łyżka musztardy z gorczycą
- 1 łyżka musztardy dijon
- 2-4 łyżki octu sherry lub soku z cytryny
- 4-6 łyżek oliwy z oliwek
- sól, czarny pieprz do smaku
Ziemniaki dokładnie wyszoruj, większe przetnij na pół lub na 4 części i ugotuj do miękkości. Bób wrzuć do osolonego wrzątku na kilka minut. Następnie zahartuj w w zimnej wodzie i obierz z łupinek. Przygotuj deressing. Wszystkie składniki wymieszaj w misce widelcem. Dodaj ugotowane jeszcze ciepłe ziemniaki, bób i mnóstwo posiekanych ziół. wszystko dobrze wymieszaj.
ZUPA MUSZTARDOWA
- Włoszczyzna: 2 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, 2 cebule, po
- 4 ziemniaki
- 4-8 łyżek musztardy
- 200 ml śmietany 30%
- sól, pieprz, majeranek, liść laurowy
- opcjonalnie kilka plasterków boczku
Warzywa na zupę kroimy na drobne kawałki lub trzemy na tarce. Cebulę i por przesmażamy chwilkę na oliwie z oliwek.Dodajemy warzywa i zalewamy wodą. Warzywa gotujemy około 20 minut, następnie dodajemy pokrojone ziemniaki i przyprawy i gotujemy kolejne 10-15 minut, aż ziemniaki zmiękną. Śmietanę wymieszać z musztardą. Zahartować chochlą gorącej zupy. Powoli wlewać do garnka, ciągle mieszając. Doprawić majerankiem, solą i pieprzem. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
KURCZAK z grilla w marynacie z musztardy
- 2 piersi kurczaka
- sałata rzymska
- pomidorki koktailowe - 1 małe opakowanie
- 2 jajka
- parmezan- 30 g
- bagietka
- 2 plasterki boczku lub bekonu
dressing/ marynata
- 1-2 łyżki musztardy miodowej
- 1-2 łyżki octu czerwonego
- 1-2 fiety anchois
- 1 ząbek czosnku
- sól, czarny pieprz do smaku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotuj marynatę i następnie zamarynuj w niej mięso. Sałatę i pomidorki koktailowe przetnij na pół. Parmezan zetrzyj na tarce. Jajka ugotuj na miękko. Boczek wrzuć na patelnię i poczekaj chwilę aż się wytopi i będzie chrupki. Kurczaka wyjmij z marynaty i wrzuć na grilla. Grilluj kilka minut z każdej strony. Potnij go w plasterki. Na dużym talerzu poukładaj sałatę, pomidory, kurczaka oraz resztę dodatków. Polej pozostałym dressingiem.Na samą górę ułóż plastry boczku