Pytanie na Śniadanie

Smaki Hiszpanii – Paella mixta (Valenciana) z kurczakiem i owocami morza

Crema Catalana Składniki

na 5 – 6 osób: 
1 litr mleka 3,2%, 
skórka z połowy cytryny, 
skórka z połowy pomarańczy, 
1 laska cynamonu, 
6 żółtek, 
50 g drobnego cukru, 
40 g mąki kukurydzianej, 
4 figi, 
4 łyżki cukru muscovado 

Przepis: Połącz mleko, cytrynę, pomarańcz, cynamon i zagotuj. Odstaw do wystygnięcia aby zapachy i smaki się połączyły. Przelej przez sitko i zostaw płyn. Ubij żółtka z cukrem, dodaj mąkę kukurydzianą i wlej mleko, postaw z powrotem na małym ogniu i podgrzewaj aż mikstura będzie jasna i gęsta. Ostudź ponownie i wlej do małych glinianych pojemników, włóż do lodówki aż się zetną. Przekrój figi na cztery części i ułóż na zimnym kremie katalońskim. Posyp cukrem muscovado i karmelizuj wszystko
Salmorejo i Gazpacho Andaluz, czyli dwa klasyczne chłodniki hiszpańskie 

Składniki na 10 osób (5 gazpacho i 5 salmorejo) : 
 2 kg słodkich, dojrzałych pomidorów, 
 100 ml octu Jerez (lub z białego wina), 
 400 ml dobrej jakości oliwy, 
 sól, pieprz,
 kilka plastrów hiszpańskiej szynki Serrano, 
 2 białe bułki, 
 1 mały świeży ogórek ,
 2 ząbki czosnku 

Przepis: Sparz pomidory, obierz ze skórki i usuń gniazda nasienne. Pomidory pokrój w kostkę i większą z nich połowę lekko posyp pieprzem, dodaj pociętego ogórka i czosnek. Wstaw do lodówki na około 1 godzinę. Drugą, mniejszą część pomidorów, połącz z poszarpanymi bułkami, popieprz i także wstaw do lodówki na 1 godzinę. Wyciągnij Gazpacho (ten bez bułek) i zmiel na gładko, dodaj połowę octu i oliwy cały czas blendując. Posól. Podawaj schłodzone. Podobnie zrób z Salmorejo (ten z bułkami) – zblenduj, dodaj ocet, oliwę, sól, zblenduj ponownie i podawaj z kawałkami szynki Serrano

Paella mixta (Valenciana) z kurczakiem i owocami morza 

Składniki na 5 – 6 osób: 
 3 papryczki ñoras (suszone słodkie), 
 150 ml oliwy z oliwek,
 200 g krążków z kalmarów, 
 50 g pancerzy z krewetek,
 2 cebule, 
 2 marchewki, 
 2 zielone papryki, 
 150 g fasoli , 
 50 g groszku zielonego mrożonego, 
 4 ząbki czosnku 
 4 pomidory bez skórki 
200 g surowych i obranych krewetek, 
 12 udzików kurczaka, 
 500 g ryżu do Paelli typu Calasparra, 
 2 łyżki słodkiej papryki, 
kilka nitek szafranu, 
 sok z 1 cytryny, 
 1 liść laurowy, 
 2 ziarna pieprzu 

Przepis: Namocz suszone papryczki przez godzinę w gorącej wodzie, odciśnij z wody i porwij na kawałki. Do 2 ltr zimnej wody wrzuć 1 marchewkę, cebulę, pancerze z krewetek, liść laurowy i pieprz. Zagotuj i gotuj aż zmiękną warzywa, odcedź zachowując bulion. Podgrzej oliwę na dużej, płaskiej patelni i wrzuć na nią pocięte: marchew, cebulę, zielone papryki, fasolę Jaś, zielony groszek, czosnek i papryczki ñoras i smaż na małym ogniu aż wszystko będzie miękkie. Podsmaż pocięte podudzia i dodaj pomidory i czekaj aż puszczą sok, wtedy dodaj krewetki i kalmary. Gdy krewetki zrobią się różowe wrzuć ryż. Dodaj słodką paprykę i 2 łyżeczki soli. Mieszaj wszystko na patelni i smaż przez 3 minuty aż ryż zacznie się przyklejać do patelni. Wtedy dolej bulion i wrzuć szafran. Gdy paella zacznie się gotować zmniej ogień i gotuj ją przez 15 minut nie mieszając ryżu, ale poruszając patelnią co jakiś czas. Dodaj sok z 1 cytryny. Po 15 minutach wyłącz paelle i zakryj folią na kolejne 5 minut. Doprawi solą i wymieszaj. Podawaj gorące 
Więcej na ten temat