LEŚNY FIT SERNIK CZEKOLADOWY
Spód
- 100 g płatków jaglanych
- 75 g gorzkiej czekolady 85%
- 50 g masła orzechowego/ migdałowego
- 100 g mleka kokosowego/ krowiego
Warstwa sernikowa
- 250 g chudego sera twarogowego
- 300 g jogurtu greckiego
- 50 g odżywki białkowej czekoladowej
- 10 g gorzkiego kakao
- 15 g żelatyny
- 500 g owoców
- 400 ml galaretki bez cukru
W kąpieli wodnej, do mleka dodajemy gorzką czekoladę i masło orzechowe – na minimalnym ogniu podgrzewamy nieustannie mieszając do całkowitego rozpuszczenia. Rozpuszczoną czekoladę dodajemy do płatków jaglanych i dokładnie mieszamy. Powstałą masą wyklejamy równomiernie spód formy i wstawiamy do lodówki. Ser twarogowy, jogurt, odżywkę i kakao blendujemy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę i jeszcze przez chwilę mieszamy. Powstałą masę wlewamy na przygotowany wcześniej spód i wstawiamy na 30 minut do lodówki.
Kiedy warstwa sernikowa stężeje układamy na niej warstwę owoców. Przygotowujemy 400 ml galaretki i kiedy przestygnie wlewamy ją na wierzch – tak, aby zakryła owoce mniej więcej do połowy. Wstawiamy formę do lodówki na około godzinę.
TARTA BOUNTY Z BORÓWKAMI
Spód kokosowy
- 250 g wiórków kokosowych
- 175 g mleczka kokosowego
Krem czekoladowy
- 250 g mleczka kokosowego
- 75 g gorzkiej czekolady 90%
- 75 g odżywki białkowej
Do wiórków kokosowych dolewamy mleczko kokosowe i dokładnie mieszamy. Powstałą masę wykładamy na spód formy i odstawiamy do schłodzenia. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę w mleczku kokosowym. Stopniowo dodajemy odżywkę białkową i dokładnie mieszamy (jeżeli masa będzie zbyt gęsta możemy dodać nieco mleka). Przygotowany krem wlewamy na spód i równomiernie rozprowadzamy. Po przestygnięciu odstawiamy formę na godzinę do lodówki.
CZEKOLADOWE BATONY PROTEINOWE Z CHIA I MASŁEM ORZECHOWYM
Batony
- 50 g masła z nerkowców lub orzechowego
- 25 g odżywki białkowej czekoladowej
- 20 g gorzkiego kakao
- 20 g nasion chia
- 50 g mleka kokosowego/ migdałowego/ krowiego
- 15 g cukru kokosowego/ brązowego
- pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
Polewa
- 50 g czekolady gorzkiej 90%
- 50 g mleka kokosowego/ migdałowego/ krowiego
Wszystkie składniki wrzucamy do miski i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej, plastycznej masy. Formujemy 4 równej wielkości batony. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i oblewamy batony. Wstawiamy na pół godziny do lodówki i gotowe!
FIT TARTA CZEKOLADOWA Z MALINAMI
Spód
- 100 g pestek dyni
- 125 g wiórków kokosowych
- 150 g płatków żytnich
- 125 g masła orzechowego
- 20 g kakao
Krem
- 200 g mleczka kokosowego
- 100 g gorzkiej czekolady 90%
- 50 g odżywki białkowej czekoladowej
Pestki, wiórki, namoczone wcześniej płatki i kakao blendujemy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy masło orzechowe i dokładnie mieszamy. Powstałą masą wyklejamy spód i boki formy z wyjmowanym dnem. W kąpieli wodnej rozpuszczamy w mleczku kokosowym czekoladę i odżywkę białkową. Gorącą masę wlewamy na przygotowany spód i układamy maliny. Odstawiamy na godzinę do lodówki.