Pytanie na Śniadanie

Letnia uczta według Jurka Nogala - smażone pomidory z jabłkami

Jurek Nogal w swojej letniej uczcie zaserwuje dziś: zimną pikantną zupę ze świeżych pomidorów, naleśniki z kaszą gryczaną, śliwkami, orzechami i mięsem oraz smażone pomidory z jabłkami do słoika.

PIKANTNY CHŁODNIK ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW
  • Pomidory bawole serca 2 szt.
  • Pomidory malinowe 4 szt.
  • Pomidorki koktajlowe garść
  • Papryka słodka 2 szt.
  • Jabłko winne 1 szt.
  • Seler naciowy kilka łodyg
  • Natka pietruszki 1 pęczek
  • Mięta kilkanaście listków
  • Chilli 1 szt.
  • Chleb lub bagietka na zakwasie
  • Oliwa
Warzywa pokrój drobno, wymieszaj i zblenduj. Dodaj posiekane zioła i chilli oraz grzanki z chleba. Dopraw oliwą, solą i pieprzem.

NALEŚNIKI Z KASZĄ GRYCZANĄ, ŚLIWKAMI I MIĘSEM
  • Cebula 1 szt.
  • Udziec z indyka 500 g
Lub
  • Łata jagnięca 500 g
  • Śliwki dojrzałe 500 g
  • Rozmaryn 2 gałązki
  • Orzechy włoskie 100 g
  • Kasza gryczana biała 300 g
Ciasto:
  • Mleko 1 L
  • Jaja 2 szt.
  • Mąka pszenna 500 g
  • Mąka razowa pszenna 200 g
  • olej
Podsmaż pokrojoną cebulę na odrobinie oleju i dodaj pokrojone na kawałeczki mięso. Smaż aż mięso się przyrumieni. Dodaj pokrojone śliwki (bez pestek)i rozmaryn. Przykryj i duś 2 godziny na małym ogniu. Wymieszaj mleko z jajkami i powoli dodaj mąkę pszenną. Mieszaj energicznie, by nie było grudek - ciasto ma być lejące jak śmietanka. Jeśli chcesz aby było bardziej treściwe pod koniec dosyp trochę mąki razowej. W tym przypadku wcześniej wsyp mniej zwykłej mąki. Odstaw ciasto na pół godziny i usmaż naleśniki. Pod koniec duszenia mięsa do gara wrzuć garść kaszy i gotuj, aż ta lekko zmięknie, a całość zgęstnieje. Pamiętaj, żeby zamieszać w garnku, bo się przypali. Jeśli w garnku jest za dużo płynu, odlej go trochę i odparuj osobno, dopraw i polej nim na koniec naleśniki. Gęsty gulasz nakładaj na naleśniki i zawijaj jak lubisz.

SMAŻONE POMIDORY Z JABŁKAMI DO SŁOIKA
  • Pomidory jajo 2 kg
  • Pomidory malinowe 1 kg
  • Jabłka słodkie twarde 4 szt.
  • Cynamon 1 laska
  • Cukier
Pokrój pomidory na drobne kawałki i jabłka też. Wszystko wrzuć do gara z laską cynamonu i gotuj, aż zgęstnieje porządnie. Dopraw cukrem, wyciągnij laskę i nałóż do słoików. Zapasteryzuj, ale nie wszystko. Trochę zostaw na teraz.
Więcej na ten temat