Pytanie na Śniadanie

PERFEKCYJNA RYBA Z GRILLA - pstrąg z ziemniakami

Pstrąg z młodymi ziemniakami, fenkułem i cytryną 
  • 4 pstrągi
  • 1 fenkuł
  • 2 cytryny
  • oliwa z oliwek 
  • 500 g młodych ziemniaków
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
Ryby oskrob z łuski, umyj, lekko naoliw i posól solą. Fenkuł i cytryny potnij w drobne plastry. Nafaszeruj nimi brzuch ryby i zamknij je wykałaczkami. Ugotuj ziemniaczki, odsącz, przekrój na pół, naoliw, posól i ułóż na grillu. Ryby ułóż na papierze do pieczenia, a następnie całość na foli aluminiowej. Stwórz z obu foli coś na podobieństwo mankietu, zostaw szczelinę i wlej do środka odrobinę wina. Zamknij mankiet i ułóż go na grillu. Po około 12 minutach ryba powinna być gotowa. Otwórz mankiet, wrzuć do środka zgrillowane ziemniaczki i podawaj na talerzu gorące. Posyp pietruszką

Szaszłyki krewetkowe z sosem czosnkowo-kolendrowym
  • 20 obranych surowych krewetek
  • 4 długie patyki do szaszłyków
  • 50 g zimnego masła
  • garść liści kolendry
  • 2 ząbki przeciśniętego czosnku
  • sól
Masło połącz z poszatkowaną kolendrą i czosnkiem, posól. Nabij krewetki na patyki i posmaruj smakowym masełkiem. Grilluj krótko, a po zgrillowaniu raz jeszcze posmaruj masełkiem. 

Łosoś z grilla z warzywami w sosie słodko kwaśnym
  • 4 kawałki łososia ze skórą 
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 2 czerwone cebule
  • oliwa z oliwek
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki octu winnego
  • sól i pieprz
  • koperek
Łososia naoliw oliwą, lekko posól od strony skóry i ułóż na grillu. W międzyczasie pokrój w grube plastry papryki, a z cebuli wyodrębnij płatki. Naoliw warzywa i ułóż na grillu. W małym rondlu podgrzej koncentrat pomidorowy z cukrem i octem, dosól, popieprz i dodaj czosnek. Gdy warzywa są zgrillowane dodaj je do sosu w rondlu. Zdejmij z ognia. Zgrilluj dokładnie rybę i serwuj na warzywach w sosie, chrupiącą skórką do góry. Dekoruj koperkiem

Więcej na ten temat