Pytanie na Śniadanie

GRECKIE INSPIRACJE - souvlaki

PITA
  • 250 g mąki
  • 140 ml wody
  • 10 ml oliwy
  • sól
  • łyżeczka drożdży
Wszystkie składniki wymieszaj i wyrób elastyczne ciasto, potem odstaw przykryte do wyrośnięcia. Podziel na kilka kulek i je rozwałkuj na cieniutki placek.Piecz na suchej patelni z obu stron aż się lekko przyrumieni

PASTA Z PIECZONEGO BAKŁAŻANA 
  • 3 bakłażany 
  • 3 ząbki czosnkui
  • sól
  • oliwki kalamata
  • oliwa
Bakłażana upiecz na grillu w całości, tak żeby całkiem zmiękły a skóra łatwo odchodziła od miąższu. Możesz też upiec bakłażany w piekarniku 230-240 stopni 20-30 minut. Zeskrob miąższ ze skóry i bardzo drobno posiekaj, dodaj sprasowany czosnek, sól i trochę oliwy. Posól

SOUVLAKI
  • 500 g udźca indyka
  • 3 cytryny
  • 500 g ziemniaków
  • oliwa, sól, pieprz
  • Rozmaryn, tymianek, szałwia
Mięso pokrój na kawałki i zamarynuj w oliwie wymieszanej z solą, pieprzem, rozmarynem, tymiankiem i szałwią. Ponadziewaj na patyki i grilluj z każdej strony 1-2 minuty na żarze. Skrop oliwą i jedz z pieczonymi ziemniakami i pastą z bakłażana.

DAKOS
  • 3 bułki jęczmienne razowe 
  • 3 pomidory malinowe 
  • 100 g sera feta albo bryndzy
  • 1 łyżeczka suszonego oregano 
  • cytryna
  • Oliwa
Bułki przekrój na pół, podgrilluj i wysusz. Zetrzyj pomidory na tarce o grubych oczkach. Miąższ z połowy pomidora wraz z sokiem nałóż na jedną połówkę bułki, posyp pokruszonym serem, posyp oregano, polej oliwą i skrop sokiem z cytryny

GRILLOWANE POMIDORY Z SEREM
  • 2 pomidory malinowe 
  • ser mizithra lub mozarella
  • papier do pieczenia
  • folia aluminiowa
  • oliwa
Pomidory pokrój w grube plasterki i podgrilluj z jednej strony. Plaster pomidora połóż na kawałku papieru do pieczenia przypieczoną stroną do góry. Na pomidora połóż plaster sera i zawiń w papier. Zawiniątko połóż na złożonym kawałku folii aluminiowej i grilluj na żarze aż ser się rozpuści. Otwórz i polej oliwą.
Więcej na ten temat