Pytanie na Śniadanie

LETNIA DESEROWA UCZTA - deser z piankami

Deser z piankami
  • opakowanie pianek
  • opakowanie herbatników
  • czekolada mleczna
Pianki podpiekamy na grillu. Obkładamy je herbatnikami. Maczamy w rozpuszczonej czekoladzie. Opcjonalnie można posypać np. wiórkami kokosowymi, orzechami.

Świeża sałatka z arbuzem
  • Arbuz
  • feta
  • czerwona cebula
  • mięta świeża
  • bazylia świeża
  • oliwki czarne
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka musztardy
  • odrobina soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
Wszystkie składniki kroimy na mniejsze części. Arbuza czyścimy z pestek. Mieszamy i polewamy sosem. Dekorujemy listkami mięty i bazylii.

Tost francuski z ricotta, morelami i lawendą
  • Chałka
  • ser ricotta
  • 1 łyżeczka masła
  • morele
  • cukier trzcinowy
  • suszone kwiaty lawendy
Chałkę smarujemy masłem z obu stron. Podpiekamy na grillu. Morele kroimy na pół, pozbywamy się pestek. Morele układamy na folii aluminiowej, posypujemy cukrem trzcinowym i podpiekamy na grillu kilka minut. Podpieczoną chałkę smarujemy serkiem ricotta, układamy morele i posypujemy lawendą.

Grillowane brzoskwinie z lodami
  • 4 świeże brzoskwinie przecięte na pół i pozbawione pestek
  • 4 łyżki masła w pokojowej temperaturze
  • łyżka brązowego cukru
  • łyżka cynamonu
  • lody waniliowe – do podania
Połóż brzoskwinie przeciętą stroną do dołu na grillu o średnim płomieniu i grilluj przez ok 5-6 minut, aż zobaczysz, że stają się rumiane, z brązowymi przypieczonymi liniami od kratki. Gotowe ściągnij z grilla i szybko posyp cukrem, cynamonem i kardamonem. Podawaj z gałką lodów na wierzchu. Udekorować listkami mięty.
Więcej na ten temat