SZASZŁYKI Z KREWETKAMI I CHORIZO
- 20 szt. obranych i oczyszczonych krewetek
- 1 kiełbasa chorizo
- patyczki do szaszłyków
MARYNATA:
- oliwa z oliwek
- sok z 1/2 pomarańczy
- sól, pieprz
- 1-2 łyżki miodu
- 1/4 łyżeczki płatków chilli
salsa z kolendry:
- 1 mała szalotka
- 1-2 ząbki czosnku
- pęczek świeżej kolendry
- sól, czarny pieprz
- oliwa z oliwek
- sok i skórka z cytryny
Chorizo pokrój na grube plastry. Wszystkie składniki marynaty połącz ze sobą i wrzuć do niej krewetki min. na 15 min. Następnie nabij na zamoczone wcześniej patyczki chorizo i krewetki. Piecz na rozgrzanym grillu po 1-2 z każdej strony. Wymieszaj wszystkie składniki na salsę i dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotowe szaszłyki polej aromatyczną salsą.
GRILLOWANY ANANAS W MARYNACIE
- 1 ananas
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- skórka z limonki
- śmietanka kokosowa
- skórka z limonki
- sok z limonki
- mięta do ozdoby
Ananasa obierz ze skóry, przekrój na 4. Wytnij głąb i każdy kawałek przetnij jeszcze na 2,4 części. Rozpuść cukier, dodaj skórkę z limonki i zamarynuj ananasa przez jakieś 15 min. Następnie piecz na mocno rozgrzanym grillu aż ananas będzie lekko brązowy. Do śmietanki kokosowej dodaj sok, skórkę z limonki i dobrze wymieszaj. Miętę drobno posiekaj. Ananasa polej śmietanką i posyp miętą.