Pytanie na Śniadanie

GRILLOWANE WARZYWA I… OWOCE - ananas

PACZUSZKI Z FETĄ I WARZYWAMI
  • 2 opakowania sera feta
  • 2 pomidory
  • 3 papryki
  • kilka czarnych oliwek
  • sól, czarny pieprz
  • oliwa z oliwek
  • tymianek, rozmaryn
  • bagietka
Fetę oraz wszystkie warzywa pokrój na grube plastry. Zioła drobno posiekaj. Z oliwek wyjmij pestki.Na kawałku foli ułóż po 2 plastry pomidora, na to papryki oraz ser feta i oliwki. Posyp ziołami, pieprzem i polej 1-2 łyżkami oliwy. Wszystko szczelnie zamknij i piecz na rozgrzanym grillu kilka minut. Podawaj z chrupiąca bagietką.

BURGER Z GRILLOWANYMI WARZYWAMI I MOZARELLĄ
  • 4 ciabattki
  • 1 bakłażan 
  • 2 cukinie 
  • 6 papryk
  • 2 czerwone cebule 
  • 6 dużych boczniaków
  • główka czosnku 
  • 2 szt. mozzarelli 
sos:
  • pęczek drobno posiekanej pietruszki
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • ocet balsamiczny
  • czerwone pesto:
  • kilka suszonych pomidorów
  • 1-2 ząbki czosnku
  • pęczek bazylii 
  • oliwa z oliwek 
Ciabattki przetnij na pół i posmaruj oliwą. Wszystkie składniki na  pesto zmiksuj na gładko. Plastry bakłażana oraz cukinii oprósz solą i pozostaw na ok. 15 min. Kiedy warzywa się "spocą" nadmiar wody wytrzyj ręcznikiem papierowym. Wszystkie warzywa grilluj partiami na mocno rozgrzanym grillu. Z papryk zdejmij skórkę.Czosnek zawiń w folię i piecz aż będzie miękki. Następnie wyciśnij go do wszystkich składników sosu i dobrze wymieszaj. Grillowane warzywa układaj w misce i polewaj je zielonym sosem. Bułki chwilę grilluj, następnie posmaruj je czerwonym pesto i układaj naprzemiennie ulubione warzywa z plastrami mozzarelli.

SZASZŁYKI Z KREWETKAMI I CHORIZO
  • 20 szt. obranych i oczyszczonych krewetek
  • 1 kiełbasa chorizo
  • patyczki do szaszłyków
MARYNATA:
  • oliwa z oliwek
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • sól, pieprz
  • 1-2 łyżki miodu
  • 1/4 łyżeczki płatków chilli
salsa z kolendry:
  • 1 mała szalotka 
  • 1-2 ząbki czosnku 
  • pęczek świeżej kolendry
  • sól, czarny pieprz 
  • oliwa z oliwek
  • sok i skórka z cytryny
Chorizo pokrój na grube plastry. Wszystkie składniki marynaty połącz ze sobą i wrzuć do niej krewetki min. na 15 min. Następnie nabij na zamoczone wcześniej patyczki chorizo i krewetki. Piecz na rozgrzanym grillu po 1-2 z każdej strony. Wymieszaj wszystkie składniki na salsę i dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotowe szaszłyki polej aromatyczną salsą.

GRILLOWANY ANANAS W MARYNACIE 
  • 1 ananas 
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • skórka z limonki
  • śmietanka kokosowa
  • skórka z limonki
  • sok z limonki
  • mięta do ozdoby
Ananasa obierz ze skóry, przekrój na 4. Wytnij głąb i każdy kawałek przetnij jeszcze na 2,4 części. Rozpuść cukier, dodaj skórkę z limonki i zamarynuj ananasa przez jakieś 15 min. Następnie piecz na mocno rozgrzanym grillu aż ananas będzie lekko brązowy. Do śmietanki kokosowej dodaj sok, skórkę z limonki i dobrze wymieszaj. Miętę drobno posiekaj. Ananasa polej śmietanką i posyp miętą.

Więcej na ten temat