Chłodnik ogórkowy
- Ogórki gruntowe większe kilka szt.
- Sól
- Por 1 szt.
- Szczypior z cebulkami (dymka) pęczek
- Zsiadłe mleko 500 ml
- Mięta (kilkanaście listków)
- Bryndza 200 g
- Orzechy laskowe 100 g
Ogórki umyj dokładnie i pokrój na cienkie plasterki, posól. Jeśli masz miąższ z innych ogórków dodaj. Pora posiekaj najdrobniej jak umiesz i wymieszaj z ogórkami. Zsiadłe mleko wymieszaj z bryndzą i posiekaną miętą. Połącz z ogórkami i porem, a całość posyp posiekaną dymką. Możesz polać olejem rzepakowym albo oliwą i posypać prażonymi orzechami.
Pieczone ogórki z mięsem albo rybą
- Ogórki gruntowe większe 10 szt.
- Masło klarowane
- Mięso wołowe 200 g
Lub
- Ryba świeża -lin, szczupak albo inna słodkowodna 1 szt.
- Cebula 1 szt.
- Jajo 1 szt.
- Sól, pieprz
- Ser żółty albo kozi lub inny
- Orzechy włoskie 100 g
Ogórki umyj dokładnie, przekrój wzdłuż na pół i wydrąż. Pestki zjedz albo odłóż i użyj do innego dania. Rozgrzej patelnię z odrobiną masła i smaż ogórki z dwóch stron 2-3 minuty aż się lekko przyrumienią. Posiekaj cebulę i zmiel z mięsem lub rybą, wymieszaj z jajem i dopraw. Nafaszeruj ogórki i ułóż w brytfance. Piecz 15-20 minut w 180 stopniach. Na koniec możesz posypać ulubionym serem albo prażonymi orzechami.
Sałatka z ogórków z wakame i smażoną wołowiną
- Ogórki gruntowe większe kilka szt.
- Sezam 3 łyżki
- Wodorosty wakame garść
- Młoda kapusta 1 szt.
- Siemie lniane 3 łyżki
- Sól, cukier
- Ocet winny 4 łyżki
- Łata wołowa 300 g
- Chilli 1 szt.
- Sos sojowy, sos rybny
- Imbir 3-4 cm
- Papier ryżowy 1 op.
Ogórki umyj dokładnie i potrój w półksiężyce albo paseczki. Zamarynuj je przez kilka minut w occie z łyżeczką cukru i szczyptą soli. Wodorosty zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut. Sezam podpraż. Jak nie masz wodorostów to kapustę obierz z wierzchnich liści. Liście sparz i odłóż. Resztę kapusty pokrój i podduś z odrobiną soli, podpraż siemię. Teraz wakame odcedź i odciśnij, wymieszaj z ogórkami i sezamem.
Albo kapustę wymieszaj z siemieniem i ogórkiem. Łatę wołową pokrój na cienkie plasterki i wymieszaj z posiekanym chilli, łyżką sosu rybnego i 3 łyżkami sosu sojowego. Pomarynuj kilka minut i wrzuć na mocno rozgrzaną patelnię. Smaż minutę. Namocz papier ryżowy, nałóż sałatkę z wodorostów i ogórka, mięso pozawijaj jak gołąbki. Albo na liście kapusty nałóż duszoną kapustę z ogórkami i mięso, zawiń jak gołąbki.
Ogórki faszerowane z serem w occie
- Ogórki gruntowe kilka szt.
- Ser kozi lub bryndza 200 g
- Tymianek świeży
- Czosnek 2-3 ząbki
- Ocet winny 200 ml
- Kolendra w ziarnach 1 łyżka
- Miód 1 łyżka
- Chilli 1 szt.
- Słoik 500 ml 2 szt.
Ogórki porządnie umyj, przekrój na pół i nożem lub małą łyżeczką wydrąż miąższ. Pestek nie wyrzucaj, zjedz albo odłóż, przyda się. Ser wymieszaj z tymiankiem i czosnkiem i nafaszeruj ogórki. Powkładaj je do słoików. Zagotuj około pół litra wody z kolendrą, miodem i chilli, dodaj ocet i zalej tą mieszanką ogórki. Zakręć i pasteryzuj 10 minut. Po kilku dniach będą gotowe.