Tagliatelle z kurczakiem i kurkami
- 200 g filetu z kurczaka
- 200 g kurek świeżych
- 1 cebula
- 200 ml śmietanki 18%
- 4 gałązki tymianku świeżego
- 300 g makaronu tagliatelle
- 4 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżki parmezanu tartego
- sól, pieprz
Cebulę posiekaj drobno i przesmaż na oliwie. Dołóż paski kurczaka i trzymaj na patelni ok. 4 min. Dodaj oczyszczone kurki i pozostaw na kolejne 2-3 min. Składniki zalej śmietaną. Po zagotowaniu dołóż ugotowany makaron i świeży tymianek. Całość delikatnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem i posyp tartym parmezanem.
Ziemniaki z boczkiem i kurkami
- 600 g ziemniaków
- 160 g boczku
- 3 szalotki
- 200 ml bulionu
- 100 ml białego wina
- pół pęczka szczypiorku
- pół pęczka natki pietruszki
- sól, pieprz
Na rozgrzanej patelni przesmaż cienko pokrojony boczek, następnie dodaj posiekaną szalotkę i smaż do uzyskania złotego koloru. Całość zalej winem i poczekaj aż odparuje. Następnie dodaj pokrojone w słupki ziemniaki i zalej bulionem. Gotuj pod przykryciem ok. 15 min. Na koniec dodaj oczyszczone kurki i gotuj kolejne 5 min. Przed podaniem dodaj posiekaną natkę pietruszki i szczypiorku. Dopraw solą i pieprzem.
Polenta z kurkami i mascarpone
- Mąka kukurydziana na polentę 300 g
- Ser bursztyn 100 g
- Rozmaryn
- Kurki 200 g
- Cebula 2 szt.
- Masło 50 g
- Mascarpone
- Koperek
- Sól, pieprz
Polentę przygotuj dzień lub kilka godzin wcześniej, zgodnie z przepisem na opakowaniu, dodając do niej pod koniec gotowania starty ser, szczyptę rozmarynu i sól do smaku. Odstaw do ścięcia.
Kurki oczyść. Posiekaną w kostkę cebulę podduś na maśle, aż się zeszkli, posól i dodaj grzyby pokrojone w podobnej wielkości kawałki. Całość duś jeszcze ok. 5 min, po czym dopraw solą i zdejmij z ognia. Kawałki gotowej polenty podsmaż na maśle lub zgrilluj. Podawaj z łezką serka lub śmietany i ułożonymi na szczycie kurkami. Całość posyp świeżo tartym pieprzem i porwanym koperkiem.