Dal Tadka - potrawka z żółtej soczewicy
- 100 g soczewicy Mung Dal
- 4 łyżki masła klarowanego
- świeża kolendra
- szczypta asafetidy
- 1 łyżeczka kuminu w ziarnach
- 1 łyżeczka kolendry w proszku
- 1 zielone chilli świeże (ostre)
- 1 pomidor
- 1 duża czerwona cebula
- ¼ łyżeczki kurkumy
- ¼ łyżeczki czerwonego chili w proszku
- ½ łyżeczki soli
- 1 ząbek czosnku
- 1cm świeżego imbiru
Soczewicę moczymy w dużej ilości wody przez ok. 15 min. Cebulę, pomidor, chili i czosnek drobno kroimy. Imbir kroimy w cienkie paseczki. Gotujemy soczewicę do miękkości na dużym ogniu, dodajemy kurkumę, sól i 2 łyżki masła klarowanego. Bierzemy dużą patelnię (lub WOK lub garnek) i rozgrzewamy na średnim ogniu 2 łyżki masła klarowanego. Wrzucamy kminek. Kiedy zaczyna się podsmażać, dosypujemy asafetidę, czosnek, cebulę i świeże chilli. Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy chili w proszku, kolendrę w proszku. Kiedy ze składników stworzy się gęsta pasta-wrzucamy pomidor i imbir. Mieszamy ok. 2min. Dodajemy soczewicę z garnka wraz z wodą w której się gotowała. Ilość wody uzależniamy od własnych upodobań. Gotujemy na wysokim ogniu przez ok 15-20min. Wyłączamy gaz i wsypujemy świeżą kolendrę.
Mushroom matar - pieczarki z groszkiem w sosie
- 150 g pieczarek pokrojonych w cząstki
- 50 g mrożonego groszku
- sos do potrawy (1 pomidor, 2 cm imbiru, 20 g orzechów nerkowca)
- 1 łyżeczka kozieradki
- 1 łyżeczka kurkumy
- 0,5 łyżeczki asafetidy
- 1 łyżeczka nasion kuminu
- 1 łyżka kozieradki
- 0,5 łyżeczki kolendry w proszku
- 1 łyżka Garam Masala
- 1 łyżeczka czerwonego chili w proszku
- 2 łyżki śmietany 32%
- 2 łyżki oleju
- woda
Rozgrzewamy tłuszcz. Podsmażamy groszek ok. 1-1,5min i odkładamy do miseczki na bok. Na tej samej patelni dodajemy asafetidę i kumin. Odczekujemy chwilę i dodajemy sos. Następnie kolejno dorzucamy wszystkie przyprawy (oprócz kozieradki). Mieszamy 2-3 min i dodajemy pieczarki, wodę i mieszamy, aż pieczarki zmiękną. Następnie dodajemy groszek, mieszając dodajemy kozieradkę. Po ok 3-4 min wyłączamy gaz, dodajemy śmietanę i potrawa jest gotowa.
Ryż z dodatkami:
- Garść ugotowanego ryżu,
- masło klarowane ( ew. olej do smażenia)
- świeża kolendra
ulubiony dodatek np. mrożone warzywa/przyprawa typu kumin/cebula pokrojona w kostkę
Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy ryż i "dodatek". Mieszamy ok 1-1,5min ( ew. dosalamy do smaku). Na koniec posypujemy poszatkowaną kolendrą
Potrawka z bobu:
- 1 torebka bobu (ugotowany i obrany)
- 100g orzechów nerkowca
- 2-3szt. suszonego chili w całości
- szczypta asafetidy
- łyżeczka czarnej gorczycy
- 10-15szt. suszonych liści curry
- 1/4 limonki
- sól wg uznania
- 1 łyżka szatkowanej świeżej kolendry
- masło klarowane lub olej do podsmażenia
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy asafetidę i gorczycę. Za chwilę dorzucamy suszone chilli. Chwilkę mieszamy i wrzucamy nerkowce. Kiedy orzechy się zarumienią, wrzucamy liście curry i doprawiamy solą. Następnie wszystko przerzucamy do miski z bobem. Doprawiamy limonką i kolendrą.