KUCHNIA NA UPAŁY - kotlety buraczano-jaglane

Aneta Łańcuchowska w kuchni PnŚ proponuje dziś potrawy nawadniające - idealne na upały

Sałatka z indykiem, czereśniami i awokado 
  • 300 g piersi z indyka
  • 2/3 szklanki czereśni  
  • ½ cebuli 
  • 2 łyżki pestek dyni 
  • awokado 
  • 2 garście sałaty lodowej
  • ostra papryczka chili 
  • sól, pieprz
  • łyżeczka oliwy z oliwek
sos: 
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki musztardy
  • sól, pieprz
  • ½ łyżki miodu 
  • sok z cytryny
Pierś z indyka pokrój na małe kawałki. Mięso przypraw i usmaż na patelni, na łyżeczce oliwy. Z czereśni wydryluj pestki, awokado obierz ze skórki, wyjmij pestkę i pokrój w kostkę. Liście sałaty porwij na kawałki, posiekaj cebulę, a pestki dyni upraż na suchej patelni. Wszystkie składniki połącz w dużej misce. Przygotuj sos, łącząc w kubeczku oliwę z musztardą, sokiem z cytryny, miodem, solą i pieprzem. Sos dokładnie wymieszaj. Przygotowanym sosem polej sałatkę i wymieszaj składniki.
 
Kotlety buraczano - jaglane z mizerią
  • 100 g kaszy jaglanej
  • duży burak
  • gruby plaster cebuli
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • łyżka siemienia lnianego
  • łyżka pestek dyni
  • łyżka nasion słonecznika
  • łyżeczka kuminu
  • ½ łyżeczki ostrej wędzonej papryki
  • łyżeczka lubczyku
  • ½ łyżeczki soli
  • ⅓ łyżeczki pieprzu
  • garść posiekanej natki pietruszki
mizeria:
  • długi ogórek
  • koperek
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz
Kaszę jaglaną ugotuj, powinna być rozgotowana i lekko klejąca. Buraka ugotuj w skórce lub upiecz w piekarniku. Pokrój w kostkę, dodaj cebulę, oliwę, przyprawy i zmiksuj. Następnie dodaj kaszę, posiekaną natkę pietruszki, siemię lniane i wymieszaj. Ukształtuj małe kotleciki, rozłóż je na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Całość piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez około 40 minut. Ogórka obierz ze skórki i pokrój w plastry, dodaj posiekany koperek. Całość przypraw i dodaj jogurt.

Gazpacho pomidorowo - malinowe  
  • ½ kg pomidorów malinowych
  • 200 g malin
  • ½ czerwonej papryki
  • 2 plasterki cebuli
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
  • bazylia
  • mozzarella di bufala
  • uprażone nasiona słonecznika i dyni
Pomidory sparz i obierz ze skórki. Pokrój je w kostkę, a następnie wrzuć do miski. Dodaj maliny, pokrojoną paprykę, cebulę i całość zblenduj. Dolej syrop klonowy, odrobinę soli i pieprzu. Całość wstaw do lodówki na 1 h. Do każdej miseczki gazpacho dodaj na wierzch kawałki mozzarelli, posiekaną pietruszkę z bazylią oraz uprażone nasiona.