Pytanie na Śniadanie

RYŻ W ROLI GŁÓWNEJ

Ryż z bazylią i cytryną z kurczakiem w melasie
  • 1 doniczka bazylii
  • 2 cytryny
  • 300g ryżu jaśminowego
  • 200ml śmietanki
  • 1 biała cebula
  • Pieprz, sól
  • 300g piersi z kurczaka
Ryż gotujemy w śmietance dodając 300ml wody. Cytryny ocieramy ze skórki, bazylię siekamy, posiekaną bazylię razem z skórką dodajemy na koniec gotowania ryżu. Kurczaka kroimy w plastry, lekko solimy i dodajemy 2 łyżki melasy oraz sok z 1 cytryny. Mieszamy i dusimy 10 min pod przykryciem. Podajemy z ryżem.

Risotto z parmezanem i pikantną marchewką
  • 300g ryżu arborio
  • 100g parmezanu
  • 2 białe cebule
  • 1,5l wody
  • 200g suszonej włoszczyzny
  • 300g marchwi
  • 1 strączek chilli
  • 3 ząbki czosnku
  • 50g masła
Marchew ucieramy obieraczką w cienkie wstążki, wstążki marchewki parzymy we wrzątku przez 3 min, a następnie czosnek i chilli dusimy na połowie masła i dodajemy sparzoną marchew, odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Włoszczyznę gotujemy na wolnym ogniu w 1,5 wody do odparowania 1/3 objętości.
Ryż płuczemy 2 razy w zimnej wodzie. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na maśle, dodajemy ryż i mieszając po 1 min wlewamy 2/3 bulionu i odparowujemy całość. Następnie dodajemy kolejną porcję i dusimy na wolnym ogniu do odparowania i na koniec trzecią część do lekkiego odparowania. Całość ściągamy z ognia i mieszając dodajemy tarty parmezan, mieszamy do zaciągnięcia całości do konsystencji budyniu. Gotowe risotto podajemy z marchewką w chilli i posiekaną natką.

Pilaw na słodko według jurka
Konfitura morelowa
  • 500g drylowanych morelii
  • 200g cukru brązowego
Morele kroimy w ćwiartki, mieszamy z cukrem i odstawiamy na 30 min, a następnie dusimy na wolnym ogniu 1 godz.
  • 2 laski wanilli
  • 200g mascarpone
  • 10 jajek
  • 100ml syropu z agawy
  • 500g ryżu basmati
Ryż gotujemy w 1 l wody i cedzimy po 10 min. Żółtka ucieramy z syropem z agawy, otartą wanilią i macarpone. Mieszamy z odsączonym ryżem i wykładamy masę na patelnię teflonową. Pieczemy w piekarniku w 160st 45 min. Podajemy z konfiturą.
Więcej na ten temat