Pikantne skrzydełka w sosie z malin i chilli
Składniki:
- 750 g skrzydełek z kurczaka
- 2 łyżki oliwy
- 2/3 szklanki słodkiego sosu chili
- 250 g koszyczek malin
- 1 łyżka wędzonej papryki
- 2 łyżki sosu Teriyaki
- 2 łyżki posiekanej, świeżej mięty
- sól, pieprz
Dodatkowo:
Sos:
- 5 łyżek majonezu
- 10 łyżek jogurtu naturalnego
- 2 łyżki świeżej, posiekanej mięty
- 1 łyżka miodu
- sok z 1/2 cytryny
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Składniki sosu wymieszaj i przełóż do zamykanego pojemnika.
Skrzydełka oczyść i podziel na 3 części - przetnij je w stawach - aby uzyskać mini kąski, natrzyj, solą, papryką, pieprzem i oliwą. Zagotuj maliny z sosem chilli i Teriyaki oraz miętą. Gotuj 10 minut, mieszając, po czym wystudź do temp. pokojowej i zalej mieszanką skrzydełka. Mięso marynuj minimum1 godzinę, a najlepiej całą noc w lodówce.
Piecz na grillu lub w piekarniku w 220 stopniach pod przykryciem przez 15-20 minut, odkryj, zmniejsz temp. do 180 stopni i piecz mięso (obracaj co jakiś czas) na chrupko ok. 15 minut.
Podawaj na mieszance sałat na zimno lub na gorąco. Jeśli zabierasz skrzydełka na wynos, włóż je do pojemnika, owiń go folią aluminiową i przenieś w torbie termicznej. Tak przygotowane długo zachowają temperaturę. Osobno podaj sos.
Warstwowy chleb piknikowy
Składniki:
- duży, 600-700 g okrągły chleb
- op. mieszanki sałat
- 2 czerwone papryki
- op. kolorowych kiełków
- 5-6 ogórków małosolnych
- lniany sznurek
dodatki:
- 150 g dobrego szwajcarskiego sera w plastrach
- 200 g dobrej, szynki np. w 100 % z piersi kurczaka
Pasta jajeczna:
- 6 ekologicznych jajek
- 1 pęczek szczypiorku, posiekany
- 1 pęczek koperku, posiekany
- 5-6 łyżek majonezu
- sól, pieprz
Sos koktajlowy (idealny do krewetek):
- 4 łyżki majonezu
- 10 łyżek keczupu
- 1 łyżka sosu worcester
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Pasta: Jajka ugotuj na twardo. Ostudź i obierz. Zetrzyj na drobnej tarce i wymieszaj z resztą składników. Odstaw.
Składniki sosu wymieszaj i odstaw.
Do takiego dania najlepszy będzie sos na bazie majonezu - nie zniszczy konstrukcji i nie rozmoczy chleba.
Teraz przygotuj chleb: z bochenka odetnij wierzch - pokrywkę. Wytnij miąższ chleba - natnij go ok. 2 cm od skórki.
Postaraj się wykroić dno chleba, tak aby nie zniszczyć miąższu - przyda się to do układania warstw. Możesz wbić nóż od boku chleba, 2 cm nad spodem i poruszać nożem, aby wyjąć bezpiecznie miękkie wnętrze. Z wnętrza odetnij 2-3 cienkie kromki resztę odłóż do klasycznych kanapek.
Składanie: W miseczce z chleba ułóż na dnie odrobinę sałaty, następnie szynkę, ser i resztę składników, warstwowo, skrapiając niektóre warstwy sosem koktajlowym. Właściwie kolejność warstw nie ma znaczenia - musi być smacznie i kolorowo - co 2-3 warstwy ułóż duży blat z chleba.
Chleb złóż z „pokrywką” i zwiąż sznurkiem.
Krój jak tort.