SZYBKA I PROSTA KUCHNIA WAKACYJNA - sałatka z kaszą owsianą, wołowiną i warzywami

Bułeczki pszenne z rodzynkami 


saszetka suszonych drożdży 
 łyżeczka cukru
 łyżeczka soli 
 3 szklanki mąki pszennej typ 750
 szklanka ciepłej wody 
 garść rodzynków 

 Do miski wsyp drożdże, dodaj szklankę ciepłej wody i łyżeczkę cukru. Zamieszaj, następnie dodaj mąkę, rodzynki i łyżeczkę soli. Ręką zagnieć ciasto, naciągając boki ciasta w celu lepszego napowietrzenia. Ciasto w misce przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut. Po tym czasie, wyjmij je z miski i ponownie zagnieć, naciągając boki. Ciasto podziel na kuleczki o wadze ok. 80 g. Połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przykryj ściereczką na kolejne 30 minut. Po tym czasie wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 240 stopni i piecz przez 15 minut. 

 Hummus z bobu

240 g bobu 
 mały ząbek czosnku 
 2 łyżki oliwy z oliwek 
 łyżka pasty tahini
 kilka suszonych pomidorów 
 sól, pieprz sok z ¾ cytryny 

 Bób ugotuj, a po ugotowaniu obierz ze skóry. Do obranego bobu dodaj czosnek, pastę sezamową, sól, pieprz, oliwę i sok z cytryny. Całość zblenduj na gładką masę. Na koniec dodaj drobno posiekane suszone pomidory. 

 Tarta owsiana ze słonym karmelem i owocami 
 Spód: 150 g otrębów owsianych 
7 suszonych daktyli 
 2 garście pestek dyni 
 ½ kostki masła 
 3 czubate łyżeczki kakao 

 Masa: opakowanie serka mascarpone (250 g) 
 opakowanie gęstego jogurtu naturalnego 
 ⅓ puszki kajmaku 
 sól 
 owoce do udekorowania tarty 

 Pestki dyni i daktyle zmiksuj w malakserze. Wsyp je do miski, następnie dodaj otręby owsiane, kakao i rozpuszczone masło. Całość wymieszaj dłonią na gładką masę. Przygotowaną masą wyłóż silikonową foremkę i włóż do zamrażalnika na 15 minut. W międzyczasie przygotuj masę. Serek mascarpone zmiksuj z jogurtem, kajmakiem i solą. Następnie wstaw masę na kilka minut do lodówki. Spód wyjmij z silikonowej foremki i wyłóż na niego masę - słony karmel. Tartę udekoruj sezonowymi owocami. 

 Sałatka z kaszą owsianą, wołowiną i warzywami 

 sos kolendrowy: 
 2 ząbki czosnku 
 sok z 1 cytryny 
 2 łyżki syropu klonowego 
 2 łyżki sosu sojowego 
 2 łyżki sosu rybnego 
 2 łyżki oleju sezamowego
 garść kolendry

 sałatka: 
 szklanka kaszy owsianej 
 300 g polędwicy/rostbefu wołowego
 10 pomidorów koktajlowych 
 ½ długiego ogórka 
 ½ kalafiora 
 ⅓ średniej cebuli cukrowej
 garść posiekanej kolendry 
 5 liści sałaty lodowej 
łyżeczka oleju rzepakowego 
 garść sezamu 

 Przygotuj wszystkie składniki na sos kolendrowy, a następnie zmiksuj je blenderem. Mięso pokrój je w cienkie plasterki i usmaż na łyżeczce oleju rzepakowego. Ugotuj kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W dużej misce wymieszaj mięso z ugotowaną kaszą. Dodaj obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę ogórka, przekrojone na pół pomidorki, kalafiora porwanego na małe różyczki, posiekaną cebulkę, świeżą kolendrę i sałatę lodową. Całość wymieszaj, dodaj sos. Na koniec posyp sałatkę sezamem.